Strasbourgs universitetssjukhus presenterade på fredagen en studie som visar att män förlorar sina antikroppar mycket snabbare än kvinnor. Men flera studier visar också att den som utvecklar antikroppar efter att ha varit sjuk i covid-19 behåller dessa en längre tid.
– Det har kommit ett antal större studier där man har gjort väldigt noggranna analyser av antikroppar, en på Island men även studier i USA, som visar att upp till åtta månader efter infektionen så har de flesta har mätbara antikroppar och immunitet, säger Petter Brodin, immunolog och läkare.
”Är bara en del av hela immuniteten”
Att antikropparna börjar sina ju längre tiden går är heller inte förvånande, menar Brodin.
– Det naturliga förloppet är att man har väldigt mycket antikroppar i början och sedan sjunker de undan. Men det betyder inte att man inte har något skydd. Antikroppar är bara en del av hela immuniteten och det finns också T-celler som utgör försvar och B-celler som producerar antikroppar, och de kan leva länge men är inte lika lätta att mäta.
”Vaccin mer effektivt”
Flera företag jobbar nu i slutfasen med att ta fram vaccin mot covid-19. Brodin tror att vaccinet kan ge flerårig immunitet.
– Det finns mycket som talar för att vaccinet ska ge ett mycket bättre skydd än den naturliga infektionen. Och därmed finns det mycket som talar för att vaccin kan ge årslångt skydd. Viruset hämmar immunförsvaret men det kommer inte ett vaccin att göra. Därför tror vi att det blir mer effektivt än infektionen. Vår förhoppning är att man ska bli skyddad i flera år men vi vet inte säkert, säger Brodin.
Han uppmanar också att fortsätta vara försiktig även om man har antikroppar.
– Man kan bli infekterad, vara helt antisymtomatisk, ha immunitet och ändå smitta vidare. Så därför behöver vi fortsätta följa rekommendationerna även om man tror att man är immun, säger Petter Brodin.