”Jag tänker att det spontant låter väldigt klokt,” säger Mikael Landén, professor i klinisk psykiatri om klinikens beslut. Foto: Emil Larsson/SVT/Storyblocks

Läkarna om höjd åldersgräns för remisser till BUP KID: ”Låter väldigt klokt”

Uppdaterad
Publicerad

Att landets största klinik för barn med könsdysfori nu höjer sin åldersgräns för remisser till elva år välkomnas av flera läkare som oroat sig över att fler, yngre patienter söker sig till transvården. 

– Det låter fantastiskt – det är en seger, säger läkaren “Annelie” som medverkade i SVT:s ”Transkriget”.

I SVT:s Transkriget berättade flera läkare och forskare om sin oro för det stadigt växande antalet unga patienter som söker sig till landets kliniker för könsdysfori. Oron gällde framför allt att behandling med pubertetsstoppande hormoner fortfarande ges. En behandling som i dag endast bör ges i undantagsfall eller i forskningssyfte enligt nya riktlinjer från Socialstyrelsen.

Beskedet att landets största klinik för barn med könsdysfori, BUP KID, nu avråder från att skicka remisser för barn under elva år välkomnas av Mikael Landén, som är professor i klinisk psykiatri vid Göteborgs Universitet och har forskat inom transsexualism. Han har även nyligen genomfört en internationell forskningsöversikt på fältet för myndigheten SBU, statens beredning för medicinsk och social utvärdering och medverkade i SVT:s dokumentär Transkriget.

– Jag tänker spontant att det låter väldigt klokt. Av precis de skälen de skriver faktiskt, säger han.

”Omöjliggör tidiga interventioner”

Även “Annelie”, överläkare inom barnpsykiatri som medverkade i dokumentärserien, och berättade om att hon tagit emot patienter så unga som fyra år, är positiv. 

– Det låter fantastiskt. Det känns väldigt tryggt, patientsäkert och baserat på den lilla forskning och beprövade erfarenhet som finns, säger hon. 

Enligt Fredrik Lundkvist, som är specialistläkare inom barnpsykiatri, innebär beslutet en stor påverkan när det kommer till att behandla barn med pubertetsstoppande hormoner. Särskilt stor påverkan kommer det ha på flickorna som vanligen kommer tidigare i puberteten än pojkar.  

– Med de väntetider som finns inom vården så omöjliggör man i praktiken tidiga interventioner, säger han.

Kliniken: Bedömning kan inte göras innan påbörjad pubertet

BUP KID motiverar de uppdaterade riktlinjerna kring remisser bland annat med att könsdysforin kan försvinna med tiden: 

”Med bakgrund av att hjärnan under utveckling påverkas av könshormoner i påbörjad pubertet, är det väsentligt att ej utreda och bedöma kring könsinkongruens och eventuellt påföljande dysfori orsakad av detta förrän pubertet är påbörjad. Den könsinkongruens som ses hos många yngre barn leder inte alltid till fortsatt könsdysfori efter puberteten.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Föräldrar kom till transkliniken med sina treåringar – jag blev kallad transfob när jag försökte sätta stopp, säger ”Annelie”, överläkare i psykiatri. Foto: SV/Storyblocks

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.