Våra nyhetsflöden rapporterar ofta för oss om tyngre och hemska saker som händer. Dels ute i andra delar av världen men också i vår närhet och i vårt eget land.
Att hantera informationen man tar in kan ibland vara svårt och det är vanligt att man kan känna att det blir för mycket och att man påverkas negativt, menar psykologen, Tove Wahlund.
– När man läser många nyheter om svåra och hemska saker som händer i världen, eller risker som finns, är det helt normalt att man reagerar på det och att man känner svåra känslor. Man kan bli arg, orolig och ledsen över sakernas tillstånd. Allt det här är helt normalt, det är så vi människor funkar.
Antalet nyhetsundvikare ökar
I en studie som kommer från Reuters Institute ser man tydligt hur andelen nyhetsundvikare har ökat med åren i Sverige.
År 2017 var det 21 procent av svenskarna som svarade på studien, som sa att de ofta eller ibland undviker nyheter helt. Fem år senare, 2022, var den andelen uppe på 32 procent.
– Om man är van vid att det inte är på det här sättet med tyngre nyheter. Att nyheter mer är en allmän och trevlig distraktion. Då är det klart att många behöver förändra hur man förhåller sig till nyheter, nu när det plötsligt är mycket mörkare och någonting helt annat, säger Tove Wahlund.
Men hur ska man då hantera balansgången mellan att kunna konsumera nyheter, men utan att bli för negativt påverkad och utan att behöva stänga av omvärlden helt? Hör psykolog Wahlunds tips i spelaren ovan.