Regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M) om framtiden för Mörrums station. Foto: SVT

Blekinges politiker ryter till om Sydostlänken

Uppdaterad
Publicerad

De hade ett extrainkallat möte på tisdagen med ett enda syfte. Efteråt ryter de styrande politikerna i Region Blekinge till mot regeringen om den planerade utbyggnaden av järnvägen till Älmhult – Sydostlänken.

Det handlar om Trafikverkets infrastrukturplan för de kommande tio åren. Inför att regeringen, utifrån Trafikverkets förslag, ska fatta det slutgiltiga beslutet senare i år framför Region Blekinge kritik.

– Alliansen och Socialdemokraterna är överens och det vi är kritiska mot från Blekinges sida är att Trafikverket i sitt förslag vill skjuta på byggstart för Sydostlänken. Vi vill att regeringen sätter ned foten och beslutar om byggstart på den tidpunkt som tidigare sagts. Det är viktigt till exempel för en stor industri som Volvo i Olofström, säger regionstyrelsens ordförande Lennarth Förberg (M).

Sydostlänken i Blekinge

Sydostlänken och E22

Kritiken formulerades under ett extrainsatt möte med regionstyrelsen på tisdagen. Den finns med i remissvaret som Blekinge skickar till regeringen inför beslutet om infrastrukturplanen 2022-2033.

Förutom Sydostlänken, som är en planerad utbyggnad av järnvägen till Älmhult, poängterar Region Blekinge betydelsen av E22 mellan Ronneby och Nättraby.

Fler satsningar

Blekinges politiker vill också se en satsning på Blekinge kustbana.

– Vi anser att den enkelspåriga järnvägen inte håller den kapacitet som vi måste ha. Den är full med resande och gods redan idag. Vi behöver flytta över gods från väg till järnväg och vi  vill ha fler resande med tåg. Lösningen är att på lång sikt planera in en rakare järnväg som går parallellt. Istället för dubbelspår bredvid varandra vill vi se en rakare järnväg för snabbare färd till Malmö och Köpenhamn, säger Lennarth Förberg (M).

Sverigedemokraterna reserverade sig mot delar av svaret till regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet