• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

broolycka, e22,

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trafikverket kritiseras för att inte ha bytt ut broräcket på E22 där en lastbilschaufför skadades allvarligt efter att ha kört över kanten och ner i vattnet. Foto: Jens Christian

Efter lastbilsolyckan – branschföreningen kritisk mot Trafikverket: ”Skamligt”

Uppdaterad
Publicerad

Sent på tisdagen körde en lastbil av E22 vid Karlshamn och föll ner i Mieån. Nu får Trafikverket skarp kritik för att myndigheten inte bytt ut broräcket sedan 1960-talet.

Redan i en handlingsplan från 2003 påpekade Trafikverket behovet av att byta ut broräckena på flera vägar i Sverige, speciellt vid broar över vatten. Men 20 år senare sitter fortfarande broräcken från 1965 uppe på E22 vid Karlshamn, där en lastbil körde ut över kanten och ner i vattnet.

– Vi har framfört det här länge och det är känt av Trafikverket att den här broräckeskonstruktionen är undermålig, men inget händer, säger Göran Fredriksson från Svenska väg- och broräckesföreningen, en branschorganisation för aktörer inom trafiksäkerhet.

Inte utbytt på 60 år

Trafikverket håller just nu på med en utredning av olyckan, men ett resultat kan dröja upp till ett halvår, berättar pressansvarig Katarina Wolffram. För SVT bekräftar myndigheten att broräcket vid olycksplatsen är från 1965, men kan i nuläget inte svara på varför det aldrig bytts ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.