SVT har tagit del av flera utsattas kamp tillbaka till livet. Det handlar om tid, energi, pengar men också ett trauma efter att ha behövt ta del av sitt eget dödsbo.
– Varje dag och varje natt tänker jag på det här. Det är för jävligt att man kan få göra så, har en anonym person som blivit felaktigt dödförklarad tidigare sagt i ett reportage.
Enkelt brott att begå
Att medvetet få en levande person dödförklarad är ett brott som rubriceras som urkundsförfalskning och kan leda till fängelse i två år. 2022 drabbade felaktiga dödförklaringar 46 personer. Det är också ett brott som är enkelt att begå – och komma undan med. Enligt polisen lämnar väldigt få eller inga spår efter sig.
Så lätt blir levande dödförklarade – SVT förklarar i videon nedan
Enligt Skatteverket finns det inte tillräckligt med resurser för att de ska kunna kontrollera att levande personer inte registreras som döda av dem.
SVT har i flera veckor sökt finansminister Elisabeth Svantesson (M) för en kommentar om hur det kan få gå till så här, men hon har avböjt.
Kallar till möte med representanter
Istället hänvisar hon till finansutskottets ordförande Edward Riedl (M).
– Efter den här rapporteringen så tänker jag sätta mig ned med representanter, både från Socialstyrelsen och Skatteverket, för att se om det finns något mer de kan göra och framför allt om det finns något som vi från politiken behöver bidra med, säger han och fortsätter:
– Det här ska inte behöva hända någon, säger Edward Riedl (M).
Hör honom berätta mer i klippet högst upp i artikeln.