Här går gränsen för väntetiderna vid prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge har kortast väntetid i landet, medan skåningarna får vänta nästan dubbelt så länge på behandling efter en prostatacancerdiagnos.

Inge Danielsson och Erik Persson bor på var sin sida om gränsen, och har båda drabbats.

– Det är otroligt. Om man bor på den här sidan eller den så måste det vara likadant, säger Inge Danielsson.

Hälso- och sjukvårdslagen säger att vården ska ske på lika villkor för den svenska befolkningen. Oavsett vem du är eller var du bor ska du alltså erbjudas en likvärdig vård som de andra. Men statistik som SVT har tagit fram visar att det finns stora skillnader mellan regionerna.

De senaste fem åren var väntetiden från diagnos till behandling av prostatacancer i Blekinge 63 dagar i medianvärde. På andra sidan gränsen, i Skåne, var den 102 dagar.

Vården – Val 2022

”Det är fruktansvärt”

Inge Danielsson bor i Skrivarehagen, en liten by i nordöstra Skåne som gränsar till Blekinge i både norr och söder. Han drabbades av prostatacancer för några år sedan då han bodde i en annan region. Och även om han själv fick relativt snabb behandling, vet han vad det innebär för Skåneborna att få vänta på behandling.

– Det är fruktansvärt. Det är väldigt oroligt för den som ska vänta så länge, det skulle jag aldrig klara upp i dag, säger han.

Fick snabb behandling

På Blekingesidan gränsen bor Erik Persson. Också han drabbades av prostatacancer för några år sedan, men hade turen att få snabb behandling. Efter att ha sänkt de då skyhöga PSA-värdena med testosteronbehandling kunde prostatan opereras bort.

– Givetvis vill man ha det här undankört så snabbt som möjligt, så man inte går och väntar och funderar på det. Det är funderingen som är det värsta, helt klart, säger han.

Att väntetiderna skiljer sig kraftigt mellan länen betyder dock inte att även dödligheten gör det. Den är något lägre i Blekinge än i Skåne, 43 jämfört med 52 dödsfall per 100 000 invånare år 2020.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet