Hård kritik efter ”Skrot-Nickes” död

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsen riktar nu hård kritik mot kommunens agerande i samband med Ingemar Gustavssons död i december 2011

Bland annat konstateras att personal på Rosenbom struntade i ett informera ansvarig handläggare om att ”Skrot-Nicke” kastats ut från hemlöseboendet.

SVT/Blekingenytt har i flera inslag granskat turerna kring det uppmärksammade dödsfallet på stödboendet Rosenbom i Karlskrona. Ingemar Gustafsson stängdes, efter ett bråk, av från boendet.

Han tvingades ut i minusgrader, hans livsviktiga hjärtmedicin blev kvar på rummet och personalen på boendet bytte lås till rummet.

Skrot-Nickes död

Under helgen tog sig ”Skrot-Nicke” via en krossad ruta in på sitt rum där han några dygn senare påträffades död.

Boendets personal hade då förvägrat hemtjänsten att ta sig in på rummet och inte heller delat ut några nycklar till det nya låset.

Nu konstaterar Socialstyrelsen att kommunen brustit på flera punkter.

– Boendet Rosenbom borde ha informerat ansvarig handläggare på kommunen om att personen var avstängd.

Eftersom inte detta gjordes kunde kommunen inte ta sitt yttersta ansvar att se till att den enskilde fick ett nytt boende, säger handläggaren Marie Hörling.

Men Socialstyrelsen är också kritisk till att det inte upprättades någon vårdplan och att kommunen inte journalförde dokument från landstinget.

Samtidigt slår man fast att kommunen i sin egen dokumentation på flera ställen uttryckt sig ”kränkande” och ”nedlåtande” mot Ingemar Gustavsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet