Socialstyrelsen granskar turerna kring ”Skrot-Nickes” död.

Socialstyrelsen granskar ”Skrot-Nickes” död

Uppdaterad
Publicerad

Dödsfallet på hemlöseboendet Rosenbom blir ett fall för Socialstyrelsen.

Ärendet beskrivs som ”allvarligt” och ska nu granskas – igen.

Redan den 26 januari i år lämnade personalen på hemtjänstföretaget HS in en Lex Sarah-anmälan till Karlskrona kommun.

Personalen ville då bland annat få svar på om socialförvaltningen gjorde rätt som stängde av Ingemar ”Skrot-Nicke” Gustavsson från boendet, något som fick till följd att han dagarna före sin död blev utan sin lagstadgade rätt till hemtjänstsinsatser. Enligt anmälan stoppades också hemtjänstpersonalen från att ta sig in i det aktuella rummet på Rosenbom.

Skrot-Nickes död

”Allvarligt fall”

Handikappförvaltningens chef Claes Wiridén har under våren gått igenom ärendet och har nu fattat beslut om att lämna hemtjänstens Lex Sarah-anmälan vidare till Socialstyrelsen.

– Min bedömning är att det är ett allvarligt fall, inte minst med tanke på utgången. Oavsett vem som bär ansvar är det allvarligt. Då är det min skyldighet att lämna anmälan vidare. Jag skickar handlingarna i slutet av veckan, säger han.

Det innebär att nu också Socialstyrelsen kommer att granska det uppmärksammade fallet.

– För vår del känns det förstås jättebra. Man har tagit vår anmälan på allvar och det att det nu skickas vidare visar bara att personalens känsla var rätt från början, att det här inte gått rätt till, säger Anna Gustafsson, verksamhetschef på HS hemtjänst.

Två utredningar

Under våren har också socialförvaltningen i Karlskrona gjort två olika utredningar kring dödsfallet. Den första, interna, fick göras om sedan utredaren missat att dokumentera Ingemar Gustavssons livsviktiga hjärtmedicin.

Den andra – som presenteras på socialnämndens möte i nästa vecka – har också den mött kritik. Bland annat valde den konsult som fått uppdraget att inte tala med den hemtjänstpersonal som alltså redan i januari slog larm till kommunen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet