Ytterligare kritik mot utredning av ”Skrot-Nickes” död

Uppdaterad
Publicerad

Första utredningen fick göras om. Nu får också utredning nummer två om turerna kring dödsfallet på hemlöseboendet Rosenbom i Karlskrona hård kritik.

Bland annat menar det hemtjänstföretag som den 26 januari i år gjorde en Lex Sarah-anmälan att konsultutredningen innehåller flera allvarliga sakfel.

– Det handlar bland annat om uppgifter kring våra kontaktrutiner och vad som hände på plats den aktuella kvällen när incidenten inträffade. Om vi bara blivit tillfrågade under utredningsarbetet hade vi kunnat korrigera dessa felaktigheter, säger Håkan Sundqvist, personalchef på HS hemtjänst.

Skrot-Nickes död

Men den utredare som kommunen anlitat, förra socialdeirektören Ann-Christine Petersson, säger att det inte ingick i uppdraget att kontakta den part som initierade hela ärendet efter dödsfallet i december förra året.

– Jag har bara utfört det uppdrag jag tilldelats av socialförvaltningen och socialnämnden, säger Ann-Christine Petersson som inte kände till att hemtjänstföretaget lämnat in en Lex Sarah-anmälan i januari.

– Det gör ju att man har svårt att ta det här på allvar, säger Håkan Sundqvist och får stöd av SD-ledamoten Ola Svensson i socialnämnden.

– Det här är en utredning som i stora drag påminner om den förra och efter att ha läst den och konstaterat att alla inte fått komma till tals känns det som att vi slängt nya pengar i sjön.

Men socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson är nöjd och hoppas nu kunna sätta punkt för ärendet.

– Det vi ville få svar på var om kommunens agerande haft betydelse för dödsfallet och nu har vi fått klart besked om att det inte inte haft någon betydelse för utgången. Det känns skönt, säger Ingrid Hermansson (C).

I utredningen konstateras dock:

”Huruvida någon av de åtgärder som vidtogs alternativt inte vidtogs var orsak till dödsfallet är svårt att avgöra.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrot-Nickes död

Mer i ämnet