Personen står framför gula och bruna löv på marken. Hon bär en mörkblå jacka och har glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du Lina Buurstra på Sjö- och flygräddningscentralen berätta om samtalet med befälhavaren på Marco Polo efter grundstötningen. Foto: Alva Olsson/SVT

Hon fick första larmet från färjan: ”Insåg allvaret direkt”

Publicerad

När befälhavaren på Marco Polo ringde Sjö- och flygräddningscentralen kallade räddningsledaren snabbt in förstärkning.

– Vi visste att skrovet var påverkat och då måste man jobba efter värsta scenariot, säger Lina Buurstra.

Räddningsledare Lina Buurstra gick på sitt skift den 22 oktober 2023 och hamnade i hetluften direkt. Befälhavaren på Marco Polo ringde och berättade att de känt vibrationer i skrovet och att färjan tog in vatten och läckte olja.

– När vi tittade på sjökortet och såg var de hade varit och var de befann sig förstod vi direkt att det var en allvarlig situation, säger Lina Buurstra på Sjöfartsverket.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Larmade på bred front

För första gången under sina åtta år som räddningsledare larmade Lina Buurstra ut ett så kallat MRO-larm (Mass Rescue Operations), där flera organisationer kallas in för att samarbeta kring en räddningsinsats.

– Om inte vi hade identifierat den här risksituationen tidigt så hade insatsen fördröjts, eftersom det inte var ett larmsamtal från början, säger hon.

I klippet berättar Lina Buurstra om samtalet med befälhavaren på Marco Polo efter första grundstötningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet