Hovrätten river upp tingsrättsdom – Ronneby kommun slipper skadestånd till PFAS-drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun är inte skadeståndsskyldiga efter PFAS-skandalen, då tusentals Kallingebor fick kraftigt förhöjda PFAS-värden genom dricksvattnet. Det slår Hovrätten över Skåne och Blekinge fast, och river därmed upp tingsrättens dom.

– Det är helt orimligt att de vänder tingsrättens dom, säger Herman Afzelius, ordförande i PFAS-föreningen.

Det var i april förra året som domen föll i Blekinge tingsrätt i det uppmärksammade PFAS-målet. Domen slog fast att Ronneby Miljöteknik ska kompensera de runt 160 Kallingebor i PFAS-föreningen, som stämt det kommunala bolaget. Tingsrätten motiverade domen med att förhöjda halter av PFAS i blodet skulle klassas som en personskada.

Men kommunen överklagade domen, och nu gör hovrätten en annan bedömning.

Vattenskandalen i Kallinge

Ingen fysisk personskada

I sin dom slår hovrätten fast att Ronneby kommun har levererat dricksvatten med kraftigt förhöjda PFAS-nivåer, och att forskningen ger stöd för att exponering för PFAS ger en ökad risk för framtida sjukdomar och andra negativa hälsoeffekter.

– Frågan för hovrätten har varit om kärandena har visat att de drabbats av fysisk personskada. Utgångspunkten för hovrättens prövning är att den som påstår personskada måste bevisa att det föreligger en skada, säger hovrättsrådet Sofia Olsson.

Och till skillnad från tingsrätten anser alltså inte hovrätten att risken att drabbas av en framtida skada, på grund av förhöjd exponering av ett skadligt ämne, utgör en fysisk personskada. Därför ogillas käromålet.

Nu behöver även PFAS-föreningen stå för samtliga rättegångskostnader, om totalt drygt 10 miljoner kronor.

– Vi kommer ta detta vidare till Högsta domstolen, säger Herman Afzelius, PFAS-föreningens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet