• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Louise drabbades i PFAS-skandalen: ”Vi kämpar för vår rätt”

Uppdaterad
Publicerad

Louise Karlsson är en av de runt 160 personer i Kallinge som kräver skadestånd från Ronneby kommun, efter att ha fått i sig PFAS via dricksvattnet.

Nu ska hovrätten avgöra målet.

Det var i april förra året som tingsrättens dom föll i det uppmärksammade PFAS-målet. Domen slog fast att det kommunala bolaget Ronneby Miljöteknik ska kompensera runt 160 Kallingebor, eftersom förhöjda halter av PFAS i blodet klassas som en personskada.

Men kommunen överklagade domen. På tisdagen börjar förhandlingarna i hovrätten, som nu ska avgöra målet.

Vattenskandalen i Kallinge

– Våra kroppar är skadade och vi kämpar för vår rätt, säger Louise Karlsson, som är en av Kallingeborna som fått i sig PFAS via dricksvattnet och som kräver skadestånd av Ronneby Miljöteknik.

”Klart att vi är oroliga”

Hon är orolig för att PFAS i dricksvattnet är anledningen till att hon bland annat fått cancer.

– Det är klart att vi är oroliga. I somras drabbades jag av urinblåsecancer, som jag har opererats för, säger Louise Karlsson.

Nu hoppas hon få rätt gentemot Ronneby Miljöteknik även i hovrätten.

– Det är klart jag önskar att vi vinner detta. Det är inte rättvist annars, säger hon.

Bolaget avböjer intervju

SVT Nyheter Blekinge har vänt sig till Ronneby Miljöteknik med ett antal frågor inför att målet ska avgöras i hovrätten. Men företaget avböjer intervju.

”Miljöteknik och Ronneby kommun kommer inte att gå in på djupet i frågeställningar och eventuell spekulation innan och under Hovrättsförhandlingen utan vi kommer att uttala oss efter att dom har meddelats”, skriver företagets vd Peter Berglin i ett mejl.

Hör Louise Karlsson berätta mer i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet