• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kritik mot S-profilens prioritering: valde medlemsmöte framför beslut om Ukrainastöd

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Magnus Manhammar (S) fanns inte på plats när riksdagen röstade för ekonomiskt stöd och utrustning till det krigsdrabbade Ukraina.

I stället var han på medlemsmöte i Karlskrona – där hans eget namn skulle säkras i topp på riksdagslistan.

– Helt fel sätt att agera, säger S-riksdagskandidaten Peter Jeppsson.

Manhammar hade själv begärt att få bli ”kvittad” när riksdagen fattade det historiska beslutet om stöd till Ukraina i måndags – och hans ansökan beviljades trots att skälet egentligen inte anses som giltigt.

– Medlemsmöten är normalt sett inget godtagbart skäl för att få bli ”kvittad”, men eftersom så många av våra ledamöter tyckte att det här var en principiellt viktig fråga som skulle prioriteras så godkände vi det den här gången. För de allra flesta i vår riksdagsgrupp var detta ett särskilt viktigt beslut, säger Isak From (S), en av tre ledamöter som ansvarar för partiets så kallade kvittningssystem.

Systemet bottnar i en överenskommelse mellan partierna och ska säkerställa att mandatfördelningen vid omröstningen i riksdagen är korrekt – även om ledamöter av särskilda anledningar måste vara frånvarande.

”Skickar signaler”

Att Manhammar valde att inte närvara vid Ukrainabeslutet för att i stället finnas på plats vid Arbetarekommunens nomineringsmöte, där riksdagslistan med honom själv i topp skulle klubbas, fick den tidigare riksdagsmannen och nu utmanaren Peter Jeppsson att reagera.

– Jag tycker att det skickar signaler till Blekinges väljare att när det väl kommer till kritan så är det ”min egen fråga” som är viktigast. Då har man tydligt visat att det är viktigare än att solidariskt visa sitt stöd för Ukraina. Det var ett aktivt val som gjordes, säger han.

SVT kunde i februari avslöja att Jeppsson vill tillbaka till rikspolitiken – bland annat i syfte att peta just Manhammar från riksdagsplatsen.

Magnus Manhammar (S) medger till SVT att han personligen anmälde sig frivillig till att bli ”kvittad” under måndagens omröstning.

– I det här fallet handlade det om att kunna vara med hemma, och träffa partimedlemmar och inte minst diskutera den uppkomna situationen i Ukraina, säger han.

Manhammar (S) anser att Jeppssons utspel är en del av den smutskastningskampanj som han upplever pågår mot honom just nu.

– Det är en del av den mobbning som pågår mot mig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.