minkfarm

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Listerlandets tio minkfarmar är, enligt tillsynsmyndigheten, tömda på minkar och förbereder nu för avveckling. Foto: SVT

Minkarna borta från Listerlandet – gårdar förbereder stängning

Uppdaterad
Publicerad

Minkindustrin i Sverige håller på att avvecklas, och i dag finns det inte längre några minkar på gårdarna på Listerlandet. Det bekräftar tillsynsmyndigheten för SVT.

Minkindustrin har i generationer varit stark på Listerlandet utanför Sölvesborg – men nu håller epoken på att gå i graven.

– Det finns inga minkar kvar på Listerlandet i dag. Vi har gjort tillsyn på nio av tio farmar och de har inga djur i dag, säger Kaisa Sandstedt, förbundschef på tillsynsmyndigheten Miljöförbundet Blekinge Väst.

Förra hösten meddelade regeringen att de avser införa ett avvecklingsstöd till de minkfarmar som lägger ner, och i förlängningen att de vill förbjuda pälsdjursfarmning helt i Sverige.

Frågan behandlas nu på EU-nivå, innan det slutligt kan beslutas hur avvecklingsstödet ska utformas.

Vill inte kommentera

Jörgen Martinsson, vd för branschorganisationen Svensk Mink, vill inte kommentera uppgifterna om att minkarna är borta från Listerlandet.

– Jag kommenterar aldrig sådant av säkerhetsskäl, eftersom det är en så pass utsatt bransch. Dessutom, om det skulle vara så som tillsynsmyndigheten säger – de här företagarna har fortfarande tillstånd och kan stoppa mink i minkgårdarna i morgon, säger han.

Men några sådana signaler har inte Miljöförbundet Blekinge Väst fått.

– Nej, inte alls. Det man väntar på är en förordning från regeringen om hur det ekonomiska stödet ska betalas ut, säger Kaisa Sandstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.