Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Man har sålt allt man äger och lagt sin själ på huset, så är det plötsligt tvärstopp för allt man har planerat, säger Niklas Nilsson. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Niklas renoveringsdröm stoppas av Sydostlänken – vill flytta hela huset

Publicerad

Niklas Nilsson bor i ett av Jämshögs gamla missionshus från 1880-talet – som han har satsat allt på att bygga om till sitt hem de senaste åren. Men huset ligger nu mitt i den gula korridoren för den nya järnvägen Sydostlänken.

Sent 2016 köpte Niklas Nilsson missionshuset med anor ända från 1888. Han har sedan 2017 renoverat om byggnaden till att bli sitt nya hem.

– Alla som har vuxit upp i bygden har i någon form varit här, det är ett känt ställe.

Sydostlänken i Blekinge

Huset hann få en övervåning – men de fortsatta planerna fick ett hastigt stopp i höstas, då Trafikverket beslutade inom vilken korridor den framtida Sydostlänken skulle dras i. Den så kallade gula korridoren går nämligen rakt över Niklas Nilssons tomt.

– Man har sålt allt man äger och lagt sin själ på huset, så är det plötsligt tvärstopp för allt man har planerat, säger han.

Planen: Flytta hela huset

Att se den historiska byggnaden jämnas med marken är inte ett alternativ för Niklas Nilsson.

Därför planerar han i stället att flytta hela huset till en annan tomt. Han har ansökt om tidig inlösen hos Trafikverket, som han hoppas ska kunna täcka kostnaderna för transporten.

– Jag vill få igång projektet för min familj och vår framtid. Man kan inte vänta fem till åtta år, det är redan tufft vill jag lova.

Markköp drar ut på tiden

Niklas Nilsson har siktet inställt på en tomt ägd av Olofströms kommun – bara ett stenkast ifrån, men utanför den planerade dragningen.

Enligt Öjvind Hatt, samhällsutvecklingschef, inväntas dels besked från Trafikverket, dels kommunens nya översiktsplan innan kommunen tar ställning till en eventuell markaffär.

– I förslaget till den nya planen som varit ute på samråd finns området inte med, men det är först när planen antagits som vi vet. Planen kan förhoppningsvis antas strax efter årsskiftet, skriver han i mejl till SVT.

Chris Thórisson, projektledare för Sydostlänken på Trafikverket

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Chris Thórisson, projektledare för Sydostlänken på Trafikverket, förklara den nya tågsträckan. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sydostlänken i Blekinge

Mer i ämnet