Fyra personer sanerar med handverktyg och har svarta hinkar bredvid sig. I bakgrunden syns stenar och låga växter som omger vattnet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Hampus Södergren från Sölvesborg och Håkan Arrskog från Hörvik om vad de oroar sig för ett år efter oljeutsläppet från Marco Polo. Foto: SVT

Oljesaneringen ett år efter utsläppet: ”Det vi inte kan se oroar”

Uppdaterad
Publicerad

Nästan ytterligare en månad ska oljesaneringen pågå innan vinteruppehållet.

– Sen får vi se till våren hur mycket vi har kvar, säger saneringsledaren Sara Stenbeck.

Ett år efter att passagerarfärjan Marco Polo gick på grund utanför Hörvik i västra Blekinge pågår fortfarande oljesanering på land.

– Vid första kontakten med oljan var min tanke ”detta hämtar sig aldrig”. Men nu när vi går på den drabbade sträckan är det långt över förväntan hur fint det har blivit, säger Hampus Södergren från Sölvesborg som arbetat med oljesaneringen.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Håkan Arrskog från Hörvik jobbar som socialpedagog på en högstadieskola i vanliga fall, men har jobbat med sanering en stor del av tiden senaste året.

– Jag längtar efter ungarna i skolan men detta får gå före just nu, säger han.

Saneringen fortsätter

– Saneringen kommer vara färdig när Miljöförbundet och Sölvesborgs kommun har bedömt att läget är stabilt och att det inte kommer upp mer olja, säger saneringsledaren Sara Stenbeck.

När är det i tid?

– Jag vet faktiskt inte. Det handlar inte om månader, men hur många år eller hur lång tid det tar vet jag inte.

Det som inte syns

Att inte veta hur djurlivet, havet och naturen kommer att påverkas av oljeutsläppet är det som oroar sanerarna Hampus Södergren och Håkan Arrskog nu.

– Fisknäringen och de små byggstenarna som påverkas och som fortplantas uppåt i näringskedjan under en längre tid framöver, säger Håkan Arrskog.

I klippet kan du se sanerarnas arbete ett år efter oljeutsläppet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet