En delad bild som visar personer i skyddsutrustning som arbetar på en kustlinje. I den vänstra sektionen syns en person som gräver i jorden, medan den högra sektionen visar flera personer som samlar skräp eller material från en stenig strand med havet i bakgrunden. Det är dimmigt och kallt väder.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Flera kommuner har ansökt om ersättning för arbetet med räddningstjänst och sanering efter oljeläckan i Pukaviksbukten 2023. Foto: SVT

Efter Marco Polos oljeutsläpp: Så mycket pengar vill drabbade kommuner ha

Publicerad

Kostnaderna för drabbade kommuners arbete efter oljekatastrofen fortsätter att ticka.

Hittills har Sölvesborgs kommun fått cirka 30 miljoner kronor från staten.

Men hur stor den totala slutnotan blir är oviss.

Vid en oljeskada som den efter Marco Polos grundstötning har kommuner har rätt till ersättning från staten för arbete med räddningstjänst och sanering.

Hittills har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, betalat ut 31,1 miljoner för sanering och räddningstjänst. En ansökan från Karlshamn om ytterligare 1,8 miljoner kronor för oljesanering är under granskning.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Sanering fortsätter

Sölvesborgs kommun har mer oljesanering kvar och kommer att få mer pengar utbetalda framöver.

– Kommunen har rätt till ersättning för nya kostnader som vi ska betala, säger Anders Edstam, enhetschef på MSB.

Slutnota till försäkringsbolag

MSB för i sin tur en dialog med rederiet TT Lines försäkringsbolag om täckning kostnader för sanering och räddningstjänst som MSB förskottsbetalar.

– Än så länge får staten ligga ute med pengarna, och vi har inga indikationer på att det ska bli några bekymmer att få tillbaka pengarna därför är det inte så bråttom för staten, säger Anders Edstam.

I ett mejl till SVT Nyheter Blekinge skriver TT Line följande:

”När det gäller reglering av skadestånd och/eller kostnader för rengöring, har ett tvåsiffrigt miljonbelopp i SEK gällande krav från lokala jordbrukare, företag, myndigheter och för fågelrengöring redan reglerats. Ytterligare krav är fortfarande i den vanliga granskningsprocessen för reglering.”

ANSÖKNINGAR OM ERSÄTTNING FRÅN MSB

  • Sölvesborgs kommun: 30,1 miljoner kronor har betalats ut för oljesanering. Arbetet fortsätter och ytterligare summor kommer betalas ut.
  • Karlshamns kommun: 1,8 miljoner kronor för oljesanering. Ansökan är under granskning.
  • Kristianstads kommun: Jobbar med en ansökan om ersättning för räddningstjänst. Belopp okänt.
  • Räddningstjänsten Västra Blekinge: 1 miljon kronor för räddningstjänst.
Fartyget Marco Polo som gått på grund i Pukaviksbukten och en bild på en svan som simmat i olja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigt på söndagsmorgonen den 22 oktober gick passagerarfartyget Marco Polo på grund utanför Hörvik i Pukaviksbukten. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet