En man i en svart jacka står vid en kustlinje med en fyr och ett stort ankare i bakgrunden. Det är en klar dag med blått vatten och träd i området. Parkerade bilar är synliga på en väg som leder mot havet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
TT-line har krävts på en vattenföroreningsavgift, men överklagat. Nu ska tvisten tas upp i Stockholms tingsrätt. Hör Peter Åkesson, jurist på Kustbevakningen, om fallet. Foto: Wivan-Kristina Sandberg/SVT

Kustbevakningen och TT-lines tvist efter Marco Polos oljeutsläpp ska upp i tingsrätten

Publicerad

Efter att TT-Line överklagat beslutet om vattenföroreningsavgift som Kustbevakningen beslutat om, ska tvisten tas upp i tingsrätten.

– Det blir upp till domstolen att avgöra vad som är rätt och vad som är fel, säger jurist Peter Åkesson.

Efter att fartyget Marco Polo läckte ut 60 000 liter tjockolja i havet utanför Blekingekusten för ett år sedan har Kustbevakningen ålagt rederiet TT-Line att betala en vattenföroreningsavgift på 1,2 miljoner kronor.

Det är en avgift som rederiet kan tvingas betala om utsläppet har skett på ett visst sätt och fartygsägaren inte vidtagit vissa åtgärder.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Rederiet borde ha larmat om utsläppet betydligt tidigare än vad de gjorde – det dröjde cirka en timme från att de gick på grund tills att larmet kom till oss, säger Peter Åkesson, jurist på Kustbevakningen.

TT Line har avböjt att kommentera saken.

Fartyget Marco Polo som gått på grund i Pukaviksbukten och en bild på en svan som simmat i olja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tidigt på söndagsmorgonen den 22 oktober gick passagerarfartyget Marco Polo på grund utanför Hörvik i Pukaviksbukten. I videon får du en sammanfattning av vad som hänt. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet