En person står i en trästruktur, som ser ut att vara en hönsgård. Bakgrunden är av träpanel och marken är jordig med lite växtlighet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett år efter oljekatastrofen bygger Katastrofhjälp fåglar och vilt, där Bengt-Arne Nilsson är viltrehabiliterare, en ny räddningsbur för fåglar i Sölvesborg. Foto: SVT

Efter oljekatastrofen – här byggs en ny bur för att rädda fåglar: ”Enda i sitt slag”

Uppdaterad
Publicerad

I samband med oljekatastrofen strömmade nya donationer in till Katastrofhjälp fåglar och vilt. Det är pengar som nu bidragit till att finansiera bygget av en ny bur för fågelräddning i Sölvesborg.

När Marco Polo gick på grund och läckte ut olja i havet engagerade sig Katastrofhjälp fåglar och vilt i aktionen för att rädda fåglar. Oljekatastrofen innebar att många fick upp ögonen för organisationens arbete – nya pengar från privatpersoner och föreningar strömmade till.

Bygger ny räddningsbur

Det är pengar som nu bidrar till ny utrustning och att bygga en större bur för fågelräddning i Sölvesborg.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Det är en stor flygvoljär som är den enda i sitt slag i landet med den konstruktionen. Den är byggd enligt amerikansk modell, säger Bengt-Arne Nilsson, som är viltrehabiliterare.

Han berättar att buren, med en flygsträcka på 27 meter, ger nya möjligheter att låta fåglar träna på att flyga innan de ska släppas ut i friheten igen efter rehabilitering.

I klippet: Möt viltrehabiliteraren Bengt-Arne Nilsson, som bygger en ny räddningsbur för fåglar ett år efter oljekatastrofen.

Flygsträckan för fåglar i den nya räddningsburen blir 37 meter. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet