Till vänster står en person i utomhusmiljö iförd en mörk mössa och jacka, till höger syns en svan som har olja på kroppen och går längs en strandkant med olja på marken med vatten i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar kommunekolog Jonas Engzell om de långtgående konsekvenserna av oljeutsläppet. Foto: SVT/TT

Ett år efter katastrofen: Tusentals döda fåglar – och förgiftade blåmusslor

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått för kort tid efter oljeutsläppet i Pukaviksbukten för att kunna se de långsiktiga konsekvenserna. Men det man kan slå fast är att inte tillräckligt många fåglar tvättades.

– Jag skulle tro att det var tusentals som dog, säger kommunekolog Jonas Engzell.

Oljan som flöt på ytan och sjönk till botten drabbade simmande fåglar, blåmusslor och arter som söker mat under ytan.

– Det vi misslyckades med var att fånga in större mängder fåglar de första dygnen. Vi fick inte in tillräckligt med fåglar till tvätt, säger kommunekolog Jonas Engzell.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Hans bedömning är att tusentals fåglar dog till följd av oljan. Av de insatser som gjordes överlevde bara nio fåglar – något som Engzell menar är både bra och dåligt.

– Av de som tvättades och rehabiliterades överlevde hundra procent. Det är en fantastisk siffra.

Hoppas på forskning

Ett år är inte tillräckligt lång tid för att se de större sambanden mellan oljeutsläppet och hur djur och natur kring Pukaviksbukten mår.

För att kunna följa utvecklingen i naturen efter Marco Polos oljeutsläpp hoppas kommunekolog Jonas Engzell på fler samarbeten.

– Vi får se om vi tillsammans med länsstyrelsen och andra aktörer kan få till en miljöövervakning eller forskning kring det här, säger han.

Se mer i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet