Överläkaren om framgångarna: ”Går inte utan teamwork”

Publicerad

Region Blekinge har i många år legat i topp vad gäller vård för prostatacancer. Överläkaren och urologen Amer Mousa har utfört över 600 operationer, och är tydlig med vad framgångarna består i.

– Det handlar om teamwork, teamwork och åter teamwork. Det hade absolut inte fungerat annars, säger han.

Blekinge har under många år varit den region i Sverige som har kortast väntetider för prostatacancerdrabbade män att komma till behandling. Amer Mousa är urolog och överläkare på Blekingesjukhuset i Karlskrona, och menar att nyckeln till framgång är ett tätt och nära samarbete mellan alla inblandade.

– Det är många personalkategorier som är inblandade. Allt från kliniksekreterare, undersköterskor, patologer, röntgensköterskor, operationskoordinatorer, läkare och många fler. Det är verkligen inget enmansjobb det här, säger Amer Mousa.

Vården – Val 2022

Att Blekinge är en av de mindre regionerna i Sverige har också en stor betydelse.

– Absolut. Vi har lättare kommunikation och kortare kontaktvägar. Men det är inte bara det, många andra små regioner har det inte lika bra som vi.

Når inte nationella målen

Men trots att Blekinge har de kortaste väntetiderna i landet – i snitt 63 dagar från diagnos till behandling – når regionen inte upp till de nationellt beslutade ledtiderna i vårdförloppet. Enligt dem ska en patient inte behöva vänta längre än 46 dagar för att komma till operation.

– Det finns en diskussion om de siffrorna inte borde vara högre, och det kan vi diskutera länge. Men jag tror inte att det är omöjligt att nå dit. Det viktigaste är att det finns ett mål och att man siktar på att komma så nära det som möjligt.

Kan Blekinge bli bättre?

– Ja, om vi får mer resurser. Men det viktigaste tycker jag är att vi försöker behålla det bra som vi har i första hand, för det är inte lätt.

Varför är det så viktigt att få snabb behandling?

– Prostatacancer är en långsamt växande cancer. Men, det är en cancer. Patienten blir påverkad och varje dag räknas tills man får sin behandling. Inte minst psykologiskt. Det finns ingen studie som visar att det är någon stor skillnad på en vecka eller två i väntetid, men det finns absolut en tidsgräns. Vi kan inte vänta hur länge som helst till behandling, för då riskerar cancern att spridas. 

Väntetider behandling prostatacancer

Dalarna, 106 dagar i median

Skåne, 102 

Uppsala, 99,5 

Jämtland, 97 

Västerbotten, 90 

Värmland, 85 

Västra Götaland, 82 

Örebro, 80 

Halland, 79 

Östergötland, 78 

Stockholm, 78 

Kalmar, 77 

Västmanland, 69 

Kronoberg, 68 

Gävleborg, 66 

Västernorrland, 63,5 

Blekinge, 63 

Jönköping, 63 

Sörmland, 63 

Norrbotten –  

Gotland -

(siffrorna visar antal dagar i väntetid i median från diagnos till behandling under perioden 2017-2021. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)

Källa: Nationella prostatacancerregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet