Tvådelad bild. Vänster: person i bil. Höger: tom lekplats med gungor och klätterställning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter Karl Bergholtz åkte runt till samtliga av Blekinges kommuner för att ta reda på hur skolorna arbetar vid krissituationer. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar skolorna i Blekinge vid krissituationer

Publicerad

Hur länets kommuner arbetar med säkerhetsrutiner på skolorna skiljer sig runt om i Blekinge. Medan vissa har en applikation för krisinformation och tränat på inrymning så har andra enbart utrymningslarm.

SVT Nyheter Blekinge har kartlagt hur länets skolor arbetar vid krissituationer, med anledning av masskjutningen i Örebro.

I Blekinge hanterar de fem kommunerna skolsäkerhet under krissituationer på olika sätt. Krisberedskapen kan omfatta akuta händelser, som bränder eller pågående dödligt våld (PDV).

Vid händelsen i Örebro den 4 februari användes en krisinformationsapp för att larma skolpersonalen om den pågående skottlossningen – en applikation som också finns att använda i två av Blekinges kommuner. Tre av kommunerna saknar dock en app för krisinformation.

Rutiner skiljer sig åt

Även hur säkerhetsrutinerna ser ut skiljer sig stort mellan kommunernas skolor i Blekinge. På Vägga gymnasieskola i Karlshamn finns ett högtalarsystem som kan varna både utomhus och i klassrum vid akuta händelser, något som däremot saknas på högstadieskolorna.

I Ronneby har det övats på både in- och utrymning. I Sölvesborg däremot har de nyligen börjat diskutera att öva inrymningar.

– Vi har inte tränat inrymningar med elever men däremot utrymning, säger Patrik Håkansson, chef på utbildningsförvaltningen i Olofström.

Kunskapsförvaltningen i Karlskrona vill inte berätta hur arbetet ser ut på de olika skolorna på grund av säkerhetsrutiner.

Hör mer om hur det ser ut i din kommun i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.