Blekinge tingsrätt och reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör försvarsadvokaten i klippet ovan. Foto: SVT

Skolanställd erkänner barnvåldtäkter – i dag inleds rättegången

Uppdaterad
Publicerad

I dag börjar rättegången mot den skolanställde som står åtalad för flera fall av våldtäkt mot barn. Mannen har i polisförhör erkänt flera av de sexuella övergrepp som han misstänks för.

Det var i början av mars som den 22-årige mannen greps. Han arbetade då på en F-6 skola i östra Blekinge, där han kom i kontakt med barn som sedan blev offer för de sexualbrott som mannen står åtalad för.

Rektorn på skolan där mannan arbetade på har tidigare berättat för SVT att minst två av offren var elever på skolan. De misstänkta brotten ska ha begåtts mellan 2023 och 2024.

19 åtalspunkter

Mannen står åtalad för sammanlagt 19 sexualbrott – bland annat upprepade fall av våldtäkt mot barn, sexuella övergrepp och utnyttjande av barn för sexuell posering. Han ska även innehaft barnpornografiskt material i form av bilder och en film.

I bevisningen finns bland annat sms-konversationer och Snapchat-konversationer mellan den åtalade mannen och barnen.

Erbjuder stöd

Kommunen som skolan ligger i vill inte ställa upp på en intervju, men skriver i ett mejl till SVT Nyheter Blekinge att man under våren bjudit in till flera möten för vårdnadshavare och elever på de skolor som offren går på – för att erbjuda stöd.

I dag har kommunen även satt in beredskap på skolorna med elevhälsan och berörd personal.

– De ska vara extra vaksamma på om det behövs extra stöd, då händelsen nu aktualiseras i media, skriver skolchefen i kommunen till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.