Region Blekinge har som första region i Sverige beslutat att införa tolkavgift i vården. Nu upphävs beslutet av förvaltningsrätten. Foto: Johan Nilsson/TT

Domslut: Tolkavgifter i Region Blekinge stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten upphäver nu tolkavgifterna vid läkarbesök i Region Blekinge.

Regionen har inget stöd i lag eller annan författning för ett sådant avgiftsuttag, menar förvaltningsrätten.

Regionfullmäktige i Blekinge beslutade i februari att införa tolkavgifter vid läkarbesök. Beslutet överklagades av ett antal regioninvånare och väckte stort engagemang.

För att regionen ska få ta ut avgift för tolk krävs att det finns stöd för ett sådant uttag i lag eller annan författning, det meddelar förvaltningsrätten i Växjö via ett pressmeddelande.

– Förvaltningsrätten har vid sin prövning funnit att en avgift för tolk inte utgör en vårdavgift i lagens mening. Det finns därmed inte stöd i hälso- och sjukvårdslagstiftningen för uttag av sådana avgifter, säger lagmannen Claes Mårtensson.

”Sluta leka jurister”

Eftersom regionen inte har presenterat något annat författningsstöd för avgiftsuttag har förvaltningsrätten nu upphävt beslutet om tolkavgift.

SVT Nyheter Blekinge söker kommentarer från den politiska ledningen i Region Blekinge.

Oppositionsledaren Christina Mattisson (S) kommenterar:

– Ett lugnande besked till både professionen och patienterna. Vi har hela tiden hävdat att det saknats lagstöd för detta och förhoppningsvis kan det här beslutet med den onödiga hantering som följt få styret att sluta leka jurister.

Internationellt agerande

När beslutet fattades av Region Blekinge i våras agerade den internationella organisationen Civil Right Defenders, som överklagade.

– Vi blev oroliga ur ett människorättsperspektiv. Att förvaltningsrätten nu håller med oss visar ju att beslutet om tolkavgifter brister redan i grunden, vilket vi är väldigt nöjda med, säger John Stauffer, tillförordnad chef för Civil Right Defenders.

Nu hoppas organisationen att domslutet ska skrämma andra regioner från att vilja införa liknande avgifter.

– Det här borde påverka hur andra regioner hanterar frågan, men vi följer med stort intresse hur Region Blekinge nu agerar. Om de överklagar ser jag inte hur det skulle kunna sluta i annat beslut i högre instans, säger John Stauffer.

En bild på ett sjukhus och en bild på Överläkare Magnus Ekström

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
190 läkare gick ut i ett öppet brev och protesterade mot förslaget. Hör mer i klippet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.