En delad bild som visar två scener. Till vänster står Åsa Olsson, initiativtagare till namninsamlingen i långt hår och en svart tröja. Till höger syns en stor byggnad med vit fasad, Västerby skola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”En otrolig uppslutning”- Initiativtagaren Åsa Olsson berättar om namninsamlingen och Hedemoras kommunalråd svarar på varför han tycker en folkomröstning i frågan är onödig. Foto: SVT

1 300 skrev under mot skolnedläggning i Hedemora – kan avgöras med folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen lämnades drygt 1 300 namnunderskrifter in till Hedemora kommun för att stoppa nedläggningen av Västerby skola och det initiativtagarna kallar för en skolcentralisering. Nu blir det upp till fullmäktige att avgöra om det blir folkomröstning om skolfrågan.

Bakom namninsamlingen står Åsa Olsson, förälder till en elev på skolan.

– Vi ser det här som en skarp signal till politikerna att det här är en viktig fråga som förtjänas att tas på allvar, säger hon.

För att en rådgivande folkomröstning ska bli verklighet utifrån ett initiativ från medborgare krävs att tio procent av kommunens röstberättigade begär det. Om samtliga namnunderskrifter om skolfrågan i Hedemora godkänns har man nått upp till över tio procent.

Omröstning i kommunfullmäktige

Efter det krävs att minst en tredjedel av ledamötena i kommunfullmäktige ställer sig bakom en folkomröstning.

– Spontant tror jag att man får igenom det sett till hur ledamöter röstat tidigare, svarar kommunalrådet Lennart Mångs (M) på frågan om han tror att det här initiativet kan leda till en folkomröstning.

Vad tänker du om att det skett en namninsamling och kanske blir en folkomröstning om den här frågan?

– Det har jag full förståelse för. Jag behöver ta ansvar för hela kommunens ekonomi och förutsättningar så jag har en annan syn. Om fyra-fem år har vi en skola för mycket. Det är verkligheten, säger Lennart Mångs.

”Kan inte bromsa sig ur en kris”

Kommunen har bland annat lyft färre barn och höga renoveringskostnader som argument för att stänga Västerby skola.

– Jag förstår resonemanget kring att barngrupperna går ner, men jag köper inte att man ska bromsa sig ur en kris. Vill man ha barnfamiljer som arbetar och drar in skattepengar till kommunen så måste vi ha en fungerande skola, säger Åsa Olsson.

På frågan om när det kan bli aktuellt att hålla folkomröstning, om den röstas igenom, svarar kommunalrådet:

– Man brukar säga att man har folkomröstningar i samband med andra val eftersom det kostar lika mycket som ett annat val. Vårt senaste val kostade omkring 1,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.