En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en modell av en tandställning monterad på en överkäke, medan den högra sektionen visar två unga tjejer på en gymnasieskola. Tandställning, tandvård, ungas tandvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Faluborna Moa och Edith om vad de är villiga att betala för tandställning – se deras reaktion på summan 20 000 kronor: ”Ett rån”. Foto: TT, SVT

Tandställning kan kosta 20 000 kronor – falubon Edith: ”Ett rån”

Uppdaterad
Publicerad

Om regeringens förslag om sänkt ålder för avgiftsfri tandvård går igenom kommer unga vuxna från 20 år att behöva betala för tandvård. Idag är det gratis till och med 23 år.

– Det är nog väldigt knapert med pengar för många i den åldern, och då är det tufft om man behöver massa tandvård och ska betala, säger Falubon Edith Albrecht.

Tandvårdsnämndens ordförande i Region Dalarna, Mari Rustad (S), är kritisk till regeringens nya förslag och menar att regionen redan nu går på knäna rent ekonomiskt. Hon säger att om förslaget genomförs, kommer regeringen att svika de ungdomar som har tandproblem och redan väntar på att få tandställning.

Regeringen gör förändringen för att finansiera en satsning på tandvård för äldre med sämre munhälsa.

– Vi måste använda tandvårdens resurser där behovet är som störst, och det är det för just äldre med sämre munhälsa, sa socialminister Jakob Forssmed (KD) i samband med tillkännagivandet.

20 000 kronor för att få tandställning i länet

I Dalarna står 1 200 unga vuxna i åldern 20-23 år i kö för att få tandställning, gratis. Om tandvårdsreformen går igenom kan det, enligt Mari Rustad, bli så att de här patienterna får betala cirka 20 000 kronor för tandställningen.

– De pengarna man har i åldern 20-23 år går ju främst till hyran och maten på bordet, så pengarna räcker nog inte till tandläkarbesök eller tandställning direkt, säger Moa Enberg i Falun.

SVT Nyheter Dalarna frågar några ungdomar hur mycket de skulle kunna tänka sig att betala ur egen ficka, för att gå till tandläkaren och för att få tandställning, när de väl blir 20 år. Se svaren i videon ovan.

En kvinna står i en park med höstlöv i bakgrunden, iförd en svart kappa och en blus med geometriskt mönster. I bakgrunden syns byggnader och träd, vilket skapar en lugn och naturskön atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helst borde beslutet bli att patienterna som hamnar i kläm slipper betala tandställningen själva”. Tandvårdsnämndens ordförande Mari Rustad (S), är oroad – hör hennes kritik i videon. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Mer om förslagen kring tandvård för unga:

  • Förändringen av den avgiftsfria tandvården aviserades av regeringen i budgeten för 2024, och propositionen lades fram till riksdagen i juni 2024. I denna föreslås att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från 23 år till 19 år.
  • Regeringen föreslår också att åldersgränsen för att kunna få statligt tandvårdsstöd sänks från 24 till 20 år. Statligt tandvårdsstöd är ett ekonomiskt stöd till patienter som behöver tandvård och består av ett allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.
  • Det allmänna tandvårdsbidraget föreslås bli 600 kronor per år från det år man fyller 20 till och med det år man fyller 23, därefter blir bidraget 300 kronor per år.
  • Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.
  • Regeringen säger att man genomför reformen då det är ”mycket angeläget” att göra det billigare för äldre att besöka tandvården. För de som fyllt 67 år vill regeringen kraftigt öka högkostnadsskyddet till 2026.

Källa: Regeringen och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.