En man med mörkblå skjorta, kommunalrådet Marcus Kock (S), står inne på ett kontor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Marcus Kock (S) vad som ligger bakom underskottet – och vad man gjort och planerar för att komma till rätta med det. Foto: Sofie Lind/SVT

36 miljoner back – så gör Vansbro kommun för att lösa underskottet

Publicerad

Vansbro kommun ser ut att ligga åtminstone 36 miljoner kronor minus gällande årets budget – men har nu också tagit flera krafttag för att komma till rätta med underskottet.

– Det är ett jättestort underskott, säger kommunalrådet Marcus Kock (S).

Orsaken till underskottet är dels att budgeten för både social omsorg samt äldreomsorgen har överskridits med ungefär 15-20 miljoner kronor vardera.

– Det är en väldigt stor besparing som behöver göras inom kommunen, och än är det svårt att säga hur det blir år 2025, säger Marcus Kock (S), kommunalråd i Vansbro.

Kommunen ska se över hur man ska spara och har flera förslag, samtidigt som det även ska beslutas om att satsa över tre miljoner kronor på grundskola i hopp om att fortsätta förbättra den.

Marcus Kock (S) berättar mer i videon ovan om vad som lett till att budgeten gjort att kommunen ser ett stort minusresultat i år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.