Sara Fernlund (S), ordförande för skolnämnden i Borlänge står vid Domnarvet där det byggs en ny förskola.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Prognosen såg helt annorlunda ut”, säger Sara Fernlund (S), ordförande i Borlänges skolnämnd, om bakgrunden till beslutet. Starta klippet och se henne besöka bygget. Foto: Johan Lundahl/SVT

500 färre barn – ändå bygger Borlänge nya förskolor

Publicerad

De senaste fem åren har antalet barn i förskoleålder i Borlänge minskat drastiskt – ändå bygger kommunen just nu en ny stor förskola.

– Vi hoppas kunna fylla den på sikt, säger Sara Fernlund (S), skolnämndens ordförande i Borlänge.

Sveriges kommuner och regioners befolkningsprognos för Borlänge, 2023-2033 visar att antalet barn i förskoleåldern kommer att minska med nästan 20 procent.

Och i takt med det minskar också behovet av skollokaler.

– Vi tittar på möjligheterna i situationen som uppstått. Att rusta upp de lokaler vi har, att ställa om antalet avdelningar per enhet eller som vi gör i Domnarvet – bygger nytt så att barn som har undermåliga lokaler kan flytta hit, säger Sara Fernlund.

Gamla beslut om att bygga nytt

Trots en negativ befolkningsprognos, och att kommunen planerar att lägga ner flera förskolor, ska en nybyggd förskola i Domnarvet stå klar nästa år.

– Beslutet gällande den förskolan fattades när prognosen såg helt annorlunda ut. Då vi såg ett ökande barnantal, säger Sara Fernlund.

Tre förskolor ska bort

Skolnämnden beslutade i våras att Björkbackens förskola ska flytta verksamheten till den förskola som byggs i Domnarvet. Eken 2 på Hagalund och Planeten 2 som ligger vid Jakobsgårdarna stängs.

Men exakt hur många förskolor som kommer att stängas på grund av att antalet barn väntas bli färre, kan Sara Fernlund inte svara på.

– Vi arbetar för barnens bästa och vårdnadshavarnas trygghet, därför planerar vi att övergångarna ska ske i samband med sommaruppehållen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.