Björn Rehnström har under flera år kämpat med att göra älvdalskan till ett minoritetsspråk och nu ser han ljuset. Foto: privat/SVT

Efter mångårig kamp – Europarådet godkänner älvdalskan

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalskan har efter en 20-årig kamp blivit godkänt som ett minoritetsspråk av Europarådet där 47 medlemsländer ingår. – Det är helt fantastiskt. Kvar att göra är att Sverige måste erkänna språket och ta in det i minoritetsspråkskonventionen, säger Björn Rehnström, kursledare i älvdalska.

Det var den 10 december som Europarådet (Ann Linde är den svenska utrikesministern i rådet), sa att ”älvdalskan är ett språk” och rekommenderade Sverige att ta in det älvdalska språket i Europarådets konvention, även kallad Minoritetsspråk och regionala språk.

– Det här positiva beskedet kommer efter en mångårig kamp för att få språket erkänt som ett språk av de svenska myndigheterna, säger Rehnström.

Älvdalska

Ett sista steg

Nu hoppas Rehnström och många med honom att Sverige kommer att göra som Europarådet säger och ta in älvdalskan i Europarådets konvention om minoritets- och regionalspråk, där bland annat finska och samiska redan skyddas.

– Intresset för älvdalska bland forskare, politiker, länsstyrelsen och folk har ju blivit väldigt stort, så nu hoppas vi, säger Björn Rehnström, kursledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älvdalska

Mer i ämnet