Två personer klädda i gula arbetskläder står i en stor samlingslokal med en blå takstruktur och bord och stolar i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Försörja invånarna med vatten, hålla kommunfullmäktige och ge information. Häng med när Avestas trygghetspunkt förbereds för alla sina olika syften. Foto: Johan Lindgren/SVT.

Beredskapsveckan är igång – Avesta satsar stort med fungerande ”trygghetspunkt”

Uppdaterad
Publicerad

Den årliga beredskapsveckan är nu igång och vissa kommuner i Dalarna har extra höga ambitioner. I Avesta testar kommunen sin ”trygghetspunkt” i Avestaparken, som både ska kunna rymma kommunfullmäktige och vara ett nav för invånare om elförsörjning och kommunikationer skulle hotas.

I år har Sveriges kommuner för första gången fått anmäla sin ambitionsnivå för beredskapsveckan till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som anordnar veckan.

Både höga och låga ambitioner

Och i Dalarna är det skilda ambitionsnivåer bland kommunerna. Falun och Vansbro är i år inte anmälda alls. Avesta och Malung-Sälen däremot anger att de planerar för högsta möjliga aktivitetsnivå under veckan.

– Det är en hög och bra ambitionsnivå som vi är glada att se och de kommuner som har valt den kan ha haft möjlighet att koncentrera insatser till just den här veckan, säger Kajsa Kilström, kriskommunikatör vid Länsstyrelsen Dalarna.

Hög ambitionsnivå – vad innebär det?

För att komma högst upp i ambitionsnivå ska en kommun enligt MSB bland annat arrangera aktiviteter, genomföra övningar, och testa nya vägar för samverkan. Kommunen ska också kommunicera vad de gör under veckan till invånarna via sociala medier.

– Vi tycker att det är ett bra tillfälle att lyfta beredskapsfrågorna men arbetet med beredskap i kommunerna pågår hela året, säger Kajsa Kilström.

Se när Avestas trygghetspunkt förbereds i klippet ovanför.

SVT:s reporter Christoffer Urborn läser MSB:s lista och sitter vid dator.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här ”handlar” SVT:s reporter efter MSB:s tipslista – så mycket kostar det. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.