För personer i Dalarna som är över 19 år och som behöver tandreglering efter årsskiftet innebär det en kostnad på omkring 20 000 kronor. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Beslutet: Här är undantagen när åldersgränsen för gratis tandvård sänks

Uppdaterad
Publicerad

Efter den 1 januari sänks åldersgränsen för gratis tandvård från 23 till 19 år. Nu har region Dalarna beslutat att de unga som påbörjat behandling innan dess kommer att få den betald – men de över 19 år som står i kö kommer att behöva betala själva.

För att en behandling ska räknas som påbörjad räcker det inte med att man blivit rekommenderad tandställning, till exempel.

– Där utgår vi från SKR:s vägledning som säger att för att behandlingen ska räknas som påbörjad behöver du, rent konkret, redan ha fått en tandställning säger Sofia Knöös, förvaltningschef för Folktandvården i Dalarna.

1 200 unga vuxna i kö

Förändringen sker nationellt efter beslut från regeringen.

– Det är regeringen som fattar beslut och vi behöver anpassa oss efter det. Vi hade önskat övergångsregler så att de som står i kö för bedömning för tandreglering hade följt med men det gör de inte nu, säger Mari Rustad (S), tandvårdsnämndens ordförande.

SVT Nyheter Dalarna har tidigare rapporterat om vad det skulle innebära för unga i Dalarna om regeringens förslag blev verklighet. Tandvårdsnämndens ordförande sa då att omkring 1 200 unga vuxna mellan 19 och 23 år står i kö för tandreglering. Om regionen skulle står för kostnaden för de patienterna skulle det handla om en kostnad på omkring 50 miljoner. Några sådana övergångsregler kommer inte att bli aktuella nu.

– Det finns ingen sådan finansiering kring övergångsregler från statligt håll och inte heller i regionens finansiering, där vi redan har stora ekonomiska utmaningar. Det är såklart beklagligt och jag har full förståelse för att det väcker oro och funderingar, säger Sofia Knöös.

Tandreglering kostar omkring 20 000

För personer i Dalarna som är över 19 år och som behöver tandreglering efter årsskiftet innebär det en kostnad på omkring 20 000 kronor.

Vad tror du att det innebär för tandhälsan i länet att unga kommer behöva betala de summorna själva?

– Jag hoppas naturligtvis att man kommer att ta den kostnaden, men det är mycket pengar. Jag tänker att man till exempel kan dela upp betalningen för att inte behöva ta hela kostnaden på en gång, säger Mari Rustad (S).

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en modell av en tandställning monterad på en överkäke, medan den högra sektionen visar två unga tjejer på en gymnasieskola. Tandställning, tandvård, ungas tandvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Faluborna Moa och Edith om vad de är villiga att betala för tandställning – se deras reaktion på summan 20 000 kronor: ”Ett rån”. Foto: TT, SVT

Mer om förändringarna kring tandvård för unga:

Förändringen av den avgiftsfria tandvården aviserades av regeringen i budgeten för 2024, och propositionen lades fram till riksdagen i juni 2024. I denna föreslås att åldersgränsen för den avgiftsfria barn- och ungdomstandvården ska sänkas från till 23 år till 19 år.

Regeringen föreslår också att åldersgränsen för att kunna få statligt tandvårdsstöd sänks från 24 till 20 år. Statligt tandvårdsstöd är ett ekonomist stöd till patienter som behöver tandvård och består av ett allmänt tandvårdsbidrag, särskilt tandvårdsbidrag och högkostnadsskydd.

Det allmänna tandvårdsbidraget föreslås bli 600 kronor per år från det år man fyller 20 till och med det år man fyller 23, därefter blir bidraget 300 kronor per år.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Regeringen säger att man genomför reformen då det är ”mycket angeläget” att göra det billigare för äldre att besöka tandvården. För de som fyllt 67 år vill regeringen kraftigt öka högkostnadsskyddet till 2026.

Källa: Regeringen och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.