Tre personer står i olika miljöer. Den första personen är klädd i en mörk jacka, omgiven av en stadsmiljö med träd och byggnader i bakgrunden. Den andra personen bär en svart väst och står framför en byggnad med moderna arkitektoniska inslag. Den tredje personen har på sig en svart kavaj och står på en gata med bostadshus synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan knappt gå ut längre” – tre unga i Borlänge betygsätter nattlivet i Dalarnas största tätort. Foto: Karin Lindh/SVT.

Betyget till Borlänges nattliv: ”Finns inte mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Färre unga i Sverige går på nattklubb än tidigare, enligt forskning från Lunds universitet. Och i Borlänge, Dalarnas största tätort, hade nattlivet kunnat vara mer livat, enligt de som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.

– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.

Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.

En trend i flera städer

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Pinnat inlägg

Halloj och glad fredag!

Ni kanske undrar hur det ser ut när vi sitter och chattar med er? Ungefär såhär!

Hörs i chatten! 😉

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Cruising kallas det! • I Arvika visar man upp fina bilar - en del dricker - andra inte.

Pelle • Verkar som om det är för dyrt, varpå ingen dricker och vilket medför att det inte går runt.
Sänk priserna, höj åldersgränsen och ryck upp ställena från sunk status!

Homer Simpson • Jag tycker inte om sprit o ch vem FAN tycker inte om sprit!

Du? Vilken är favoritdrycken?

Mats • Det börjar redan när barnen är små. På 80-talet hade vi skoldiscon på mellanstadiet där pojkar flickor dansade med varandra, inklusive tryckare. Detta är helt dött nu och skoldiscon handlar bara om att äta godis och leka med kompisar, den parbildande interaktionen mellan könen är helt död. Jag undrar när det blev så här och vad det kommer leda till.

jörgen • Drick vatten.det är gratis.vatten är positivt för hälsa och kropp.8 stora glas vatten.spara pengarna till annat.släng inte bort pengarna på krogmiljön.det är inte värt det.den som spar han har.

Hej Jörgen! Det verkar som om vatten är din favoritdryck! 2 liter om dagen är också vad jag har fått lära mig, så det är säkert en bra tumregel

Sven Olsson • Det fanns en kultur på 1980-1990 talet där tidigare generationer söp skallen av sig. Kanske har deras barn blivit varnade och rädda för att gå ut och festa.
Man har andra intressen som att dricka energidrycker, ha hemmafester, dejta via internet och umgås på helt andra sätt. I dag pluggar många och är fokuserade på det och tränar istället för att få motion via dans. Tror dessutom att många finner det svårt att dejta på krogen eller klubb idag. Många- speciellt tjejer är i allmänhet mer avvisande vilket gör att männen blir mer osäkra och blyga och väljer att stanna hemma och ta några öl hemma själv eller med några nära kompisar i sin lägenhet eller onlinedricka med andra polare samtidigt som man spelar spel.

Karl • Precis 30 fyllda, läste en studie där man konstaterat att tempot i EDM (dansmusik) minskat markant de senaste 10 åren.

För min del blir det inget uteliv, just för att musiken som spelas ofta blir för sävlig.
(Men det finns klubbar i stan. Ca 100000 inv.)

Martin • Ungdomarna sitter hellre hemma på sociala medier med sin smarttelefon, mandelmjölk och morotssallad.
Ingen rolig historia har någonsin startat med:
Vi drack några glas mandelmjölk/sojamjölk...

Jaa du, lite så har det kanske blivit faktiskt! En städad generation som har lite för bra koll på livet ibland säger vissa

ØHhhhhh • Något går helt säkert förlorat när ungdomar inte längre dricker alkohol & går på lokal. Bättre fysiskt för kroppen, så klart. Men ingen kan övertyga mig om att det är enbart positivt.

Enligt Sébastien Tutenges, som forskar på nattliv, riskerar ungdomar som inte går på nattklubb att gå miste om kollektiv upprymdhet och en känsla av samhörighet. Så, nej. Det kanske inte enbart är positivt.

Robert • Jag slutade tidigt gå på nattklubb, när jag var 22år gick jag för sista gången. Flera gånger stötte jag på obehagliga typer som var flera år äldre än mig. Otryggheten var en faktor. En annan faktor är att jag inte kände att nattklubbar var bästa stället att träffa en seriös partner. Det högljutt och mycket fylla som jag inte heller gillar.

Du är inte ensam om att ha slutat ragga på klubben Robert! För många verkar dejtandet helt ha gått över till appar.

Sedan är det ju som du säger, fylla och hög musik är inte för alla!

En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.