Tre personer står i olika miljöer. Den första personen är klädd i en mörk jacka, omgiven av en stadsmiljö med träd och byggnader i bakgrunden. Den andra personen bär en svart väst och står framför en byggnad med moderna arkitektoniska inslag. Den tredje personen har på sig en svart kavaj och står på en gata med bostadshus synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan knappt gå ut längre” – tre unga i Borlänge betygsätter nattlivet i Dalarnas största tätort. Foto: Karin Lindh/SVT.

Betyget till Borlänges nattliv: ”Finns inte mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Färre unga i Sverige går på nattklubb än tidigare, enligt forskning från Lunds universitet. Och i Borlänge, Dalarnas största tätort, hade nattlivet kunnat vara mer livat, enligt de som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.

– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.

Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.

En trend i flera städer

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Rolle • Den yngre generationen förväntar väl sig att vi föräldrar skall ordna fester och uteliv för dem.

Jasså, är det så?

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Nu stänger vi chatten och önskar alla en underbar fredagkväll! På nattklubb eller annat håll. Tack för alla inlägg :)

Don Pedro • Det är ju skitkul att dansa till bra musik! Jättebra träning, och nu för tiden är det ingen som röker cigaretter på klubbarna. Det var ett stort problem på 80- och 90-talet, när jag var mest ute. Allt stank av rök. Men kul var det!
Jag har aldrig varit berusad, så jag kom alltid hem utan problem . Kunde köra bil om jag ville. Blev hög av musiken och dansen istället. Fest behöver inte vara lika med alkohol!

Mias goda middag • Här kommer mitt bästa recept till ikväll: lägg frysta laxfileer i en smord ugnsform, salta, och täck dem med ostskivor eller riven ost. In i ugnen 200 till 225 grader, 20 till 25 minuter. Servera med ris och bechamelsås. Smaskens!!!

Smaklig middag!

Eve • Nattklubbar är för mig synonymt med större städer och Ibiza. I mindre orter träffas man på pizzerior. Så har det alltid varit, från 1980-talet till 2020-talet.

cissi • Hur länge pågår den här chatten? Ända tills i morron bitti, dvs ett helt dygn, eller? I så fall är det den längsta chatt jag sett...

Tills nattklubbarna stänger ;) Det är stort intresse för den så vi har låtit kommentarerna få utrymme.

Eller bara chips? • Är det någon som planerat någon god mat ikväll?

Kom med era bästa tips!

Marielle • Jag tror många unga är så djupt fast vid sina telefoner, appar och sociala medier att de inte hinner med att leva på riktigt. Nej fram för att logga ut och njuta av livet.

Daniel • Det har mycket att göra med priserna då allt har blivit dyrt. Dyrt inträdde, dyr öl och sedan medioker musik.

Nej, krökar hellre hemma.

Anneli • Hemma tillsammans med människor jag tycker om o litar på,gott att dricka äta o bara myyyyyysssa ,Det är riktigt festligt

Vad gör ni? • Vad gör alla ni som chattar här denna fredagskväll?

Ja. berätta om era bästa fredagstips!

En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.