Tre personer står i olika miljöer. Den första personen är klädd i en mörk jacka, omgiven av en stadsmiljö med träd och byggnader i bakgrunden. Den andra personen bär en svart väst och står framför en byggnad med moderna arkitektoniska inslag. Den tredje personen har på sig en svart kavaj och står på en gata med bostadshus synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan knappt gå ut längre” – tre unga i Borlänge betygsätter nattlivet i Dalarnas största tätort. Foto: Karin Lindh/SVT.

Betyget till Borlänges nattliv: ”Finns inte mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Färre unga i Sverige går på nattklubb än tidigare, enligt forskning från Lunds universitet. Och i Borlänge, Dalarnas största tätort, hade nattlivet kunnat vara mer livat, enligt de som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.

– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.

Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.

En trend i flera städer

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

A.J. • Det är ett sundhetstecken att alkoholkonsumtionen går ner. Förutsatt att man inte tar andra droger, så behöver man lära sig att ha kul utan alkohol. Om en tillställning görs kul genom droger så är den inte kul egentligen. Det är upp till ungdomarna själva att hitta på nya sätt att mötas i det verkliga livet och ta kontakt. Privatfester är ett sätt men kanske någon vill skapa en drog- och alkoholfri dansklubb.

Pinnat inlägg

Halloj och glad fredag!

Ni kanske undrar hur det ser ut när vi sitter och chattar med er? Ungefär såhär!

Hörs i chatten! 😉

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Vi gillar nog olika! • Camilla Thulin, stil- och klädkunnig sa en bra sak en gång. Om man inte gillar att yoga så går det lika bra att sy. Man ska göra det man gillar!

Det var bra sagt tycker jag!

Lucas • Är 27 år gammal, bor i Göteborg, och kan räkna antalet gånger jag gått på nattklubb på ena handens fingrar. Ingen av dessa gånger har varit på mitt eget initiativ. Har jättesvårt för hög musik och dans med främlingar, jag tänker att jag inte är ensam om detta. När folk försöker prata med mig på nattklubb, då blir jag som ett levande frågetecken för jag hör inte vad som sägs! Mycket trevligare att sitta på en pub till sent med vänner, men då är två öl hemma mycket billigare än ute på stan...

Kan det också vara något som sitter i från pandemin? Att vi i dag föredrar att sitta ner och prata framför att dansa på ett fullt dansgolv?

Max • "Nattlivet" är för reglerat och kontrollerat. Sura och aggressiva ordningsvakter förstör stämningen och det krävs för mycket olika tillstånd att ordna tillfälliga klubbar och scener. Tacka vet jag eldsjälar som fortfarande orkar anordna gråa och svarta klubbar där inga ordningsvakter behövs och stämningen är på topp!

Böcker gillar jag! • Bokcirklar på biblioteket! Kul att träffa andra som läser. Och där kan man också fika tillsammans.

Det låter ju härligt (och lite mindre stökigt)!

Varje dag - viktigt! • I bland kan det vara problematiskt med alkohol och fest på arbetsplatser. Det kan finnas kollegor som varje dag kämpar med sitt alkoholberoende. Och då kan det vara till hjälp att göra andra saker än att just träffas för att festa tillsammans. Man kan få en bra stämning på arbetet genom att göra andra saker tillsammans. Det man gör varje dag som att dricka kaffe/te tillsammans är viktigt. Min chef är bra på att se till så att vi har det bra varje dag.

Så kan det absolut vara! Och visst är stunderna vid kaffemaskinen betydelsefulla.

Fredrik • Vet inte hur det ser ut idag men länge låg Sveriges största nattklubb i Karlstad som åtminstone då var en väldigt festlig stad!

Stig Zetterkvist • I Uppsala under tidiga 70-talet regerade 20.000 studenter clublivet med alla sina Nationer. Fanns mycket att välja på hela tiden och en öl kostade inte mycket. Hur ser det ut idag?

Vad jag vet så finns det en hel del att göra för studenter i Uppsala även idag på festfronten!

Kanske gör vi annat istället? • Kanske tycker vi det är mer innehållsrikt att göra annat än att gå ut och dansa?

Bra att ni belyser detta sociala problem. Tack. Orsakerna lär vara flera men ekonomin är absolut en. • Hälsar Johan i NV Skåne

Hej Johan! Vad kul att du uppskattar vår publicering!

Ja visst finns det nog flera orsaker, säkerligen ekonomin, men också att fler väljer att träffa partners via dejtingappar istället för på klubben och att unga idag är mer fokuserade på träning och hälsa, för att bara nämna några.

Jona Mohammed • Jag håller me att de minskar nattklubben och 🙏🙏hoppas jag att stängar helt håller
Tack

Jasså, tycker du inte om att hänga på nattklubb?

En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.