Tre personer står i olika miljöer. Den första personen är klädd i en mörk jacka, omgiven av en stadsmiljö med träd och byggnader i bakgrunden. Den andra personen bär en svart väst och står framför en byggnad med moderna arkitektoniska inslag. Den tredje personen har på sig en svart kavaj och står på en gata med bostadshus synliga i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man kan knappt gå ut längre” – tre unga i Borlänge betygsätter nattlivet i Dalarnas största tätort. Foto: Karin Lindh/SVT.

Betyget till Borlänges nattliv: ”Finns inte mycket att göra”

Uppdaterad
Publicerad

Färre unga i Sverige går på nattklubb än tidigare, enligt forskning från Lunds universitet. Och i Borlänge, Dalarnas största tätort, hade nattlivet kunnat vara mer livat, enligt de som SVT Nyheter Dalarna pratat med.

18-åriga Hanna Jansson har hört från sina föräldrar att det brukade finnas fler ställen att gå ut på i Borlänge, som den klassiska klubben Liljan.

– Men nu är det väl sämre. Man kan knappt gå ut längre, säger hon.

Där Liljan en gång låg finns nu Högskolan Dalarnas nya campus i Borlänge. Gamla klubben S2 har blivit kontorslokaler, och anrika Bolanche stängdes till slut efter 25 år, när hotellgäster stördes av verksamheten.

En trend i flera städer

Sébastien Tutenges, docent på Lunds universitet, forskar om nattliv. Han berättar att trenden med färre besökare på nattklubbar märks av i flera svenska städer.

– Vi ser en nedstängning av ganska många nattklubbar i Sverige, och vissa städer i Sverige har inte kvar nattklubbar, säger han.

Chatt: Hur ser nattlivet ut i din stad?

Peter • Bodde i Vänersborg 1995-2003 och då var det världens röj både på mig och I stan. Rockad och Oslagbar var ställena som var proppade men festglada folk.

Haha där ser man! Träffade en Vänersborgare som berättade att det på 90-talet kom folk från Trollhättan för att röja i Vänersborg - och nu verkar det vara tvärtom!

Pinnat inlägg

Det levande nattlivet har minskat på de allra flesta håll i Sverige – och i många orter och kommuner har klubbarna stängt igen helt. Nu undrar vi hur det är att festa där du bor? Finns det några nattklubbar kvar? Och hur såg det ut förr? Dela med dig i chatten nedan!

Anneli • Hemma tillsammans med människor jag tycker om o litar på,gott att dricka äta o bara myyyyyysssa ,Det är riktigt festligt

Vad gör ni? • Vad gör alla ni som chattar här denna fredagskväll?

Ja. berätta om era bästa fredagstips!

Nu tackar vi (Laura och Alva) för oss och lämnar över chattandet till vår kollega Frida!

Stort tack till er alla som skrivit och chattat med oss under dagen, väldigt kul att höra era tankar och inspel om nattklubbsdöden.

Och om du har missat så finns vår utekväll i Vänersborg dokumenterad här.

Malcolm • Min flickvän brukade gå ut på klubb som minderårig, men när en 35-åring började ragga på henne insåg hon att det var dags att rannsaka. Att festa är kul i tonåren men vissa går vidare

Det är många som gillar Arvika! • Många som bor i Norge åker till Arvika på semester.

Det låter ju trevligt! Många lovord om Arvika idag!

Max • Man har bytt en drog mot en annan. Från alkohol till sociala medier, streaming ich annan underhållning som konkurrerar ut.

Kim • Alltså fattar ni att man inte kan vända på dygnet. Det finns inga jobb för dom som inte pluggar. Så man måste orka plugga. Och då kan man inte va ute till 5 på morgonen. Vi har kul ändå hemma hos varandra. Billigare också. Och så har man mycket fritidsaktiviteter på kvällar och helger. Vi har faktiskt kul! Ragga på nattklubb och fylla är fett oskönt.

Men man kan väl gå hem tidigare även fast klubben har öppet till klockan 05 på morgonen?

Vad gör alla nu för tiden? • Men, vad gör alla nu! Om man inte festar vad har man istället valt att göra?

Jaa, flera i chatten har skrivit att de läser, stickar, är hemma och festar istället och så vidare. Vad gör du själv?

Kanske? • Tänker att många har funnit nya vänner genom sina fritidsintressen? Genom hundpromenaden? Genom bokcirkeln? Genom jobbet? På resan till jobbet? Kanske finns det fler kontaktytor idag än tidigare?

Så kan det absolut vara. Men jag vill passa på att lägga in en brasklapp om att fest faktiskt är ett behov för oss människor, enligt Sébastien Tutenges, som forskar om nattliv. Mer om det kan du läsa här.

Annelie • Vi dansade hela nätterna när jag var yngre, och jag skulle inte vilja vara utan det. Trist om de unga idag väljer bort dansen.

Hej Annelie!

Ja, det verkar vara barhäng och hemmafester som gäller nu för tiden!

En delad bild som visar tre olika scener. Den vänstra sektionen visar en cocktail med en skiva lime som dekoration, omgivet av suddiga ljuspunkter. Den mellersta sektionen visar en fest där människor dansar, med fokus på en person som har händerna i luften. Den högra sektionen visar starka ljusstrålar i blått och lila, vilket skapar en festlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Har vi en ”klubbdöd” i Sverige? Hör forskarens svar i klippet. Foto: TT/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.