Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi kommer att vara på ställen där vi vet att det finns hemlösa” – se hur Borlänges hemlösa ska få hjälp. Foto: Niko Ago/SVT

Projekt ska hjälpa hemlösa i Borlänge med bostad – utan krav på nykterhet

Uppdaterad
Publicerad

Först bostad – sedan jobb och nykterhet. Borlänge är en av 115 kommuner i landet som i år fått stöd från Socialstyrelsen för att hjälpa människor ur hemlöshet enligt modellen Bostad först.

Till skillnad mot i många andra projekt ställs inga särskilda krav på till exempel drogfrihet eller nykterhet.

I Borlänge jobbar nu två personer heltid med att stötta de som får bostad via projektet. Målet är att hjälpa dem att behålla sitt hyreskontrakt.

– Det här är ett arbetssätt som vi vet fungerar. Det hjälper människor i missbruk, psykisk ohälsa eller en kombination av missbruk och psykisk ohälsa, säger Tomas Ahlin, socialchef på Borlänge kommun.

Ta makten över sitt liv

Bostad först bygger på antagandet att en egen bostad är en förutsättning för att människor själva ska kunna ta makten över sina liv och göra förändringar, till exempel ta sig ur ett missbruk eller söka hjälp för psykisk ohälsa.

– Forskningen säger att 80-85 procent klarar av sitt boende genom det här sättet att jobba. Medan det traditionella sättet som vi gör i Borlänge och hela Sverige, då är det 20-25 procent. Det finns ingen annan väg att gå än att möta människor på det sätt som faktiskt fungerar, förklarar Tomas Ahlin.

Vänder på tänket

Den traditionella hjälpen till hemlösa är ofta kopplad till olika krav som till exempel behandling, förändrade vanor och olika steg där den hemlösa övar i olika typer av boenden.

I Bostad först – som används i flera större svenska städer – vänder man på det hela.

Projektet Bostad först

  • Drygt 27 000 personer i landet lever i akut eller tillfällig hemlöshet eller i långsiktiga boendelösningar via socialtjänsten.
  • 2024 får 115 kommuner dela på sammanlagt 68,5 miljoner kronor för att arbeta enligt modellen Bostad först.
  • Bostad först innebär att hemlösa personer erbjuds ett eget boende utan krav på att först genomgå psykiatrisk behandling eller uppvisa nykterhet eller drogfrihet
  • I regeringens hemlöshetsstrategi ingår bland annat att modellen Bostad först bör införas i alla kommuner i Sverige.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.