kvinna med ljusgrått hår i porträttbild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte sämre här än på andra ställen” – brottsförebyggande samordnaren berättar om läget i Borlänge. Foto: Niko Ago/SVT

Brottsförebyggande rådet: ”Vi är trygga i Borlänge”

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera uppmärksammade våldsdåd upplever Borlängeborna till största delen att de är trygga. Det menar Sonja Sahlin som är brottsförebyggande samordnare i kommunen.

Förra året började Borlänge kommun att kartlägga vilka områden som Borlängeborna uppfattar som otrygga. Svaret då var att alla stadsdelar utom två upplevdes som trygga.

– Dels är det Borlänge centrum och dels är det ett område vi kallar västra området som omfattar Tjärna Ängar, delar av Paradiset och Jakobsgårdarna, där är det fler som uppger att man känner sig otrygg i sitt bostadsområde på kvällstid, säger Sonja Sahlin, brottsförebyggande samordnare.

När nu årets enkät nu analyseras ser trenden likadan ut.

Väntat större avtryck

Trots att det inträffat en dödsskjutning och en sprängning under tiden som enkäten varit ute så har det inte gett något större intryck på befolkningen enligt Sonja.

– Enkäten gick ut kort efter skjutningen på Hagalund och vi hade trott att det skulle ge större avtryck, men så blev det inte.

– Visst kan det finnas enskilda personer som anser sig otrygga, men det är inte något som vi ser på gruppnivå, säger Sonja Sahlin.

I videon: berättar Sonja om Brå:s arbete efter händelser liknande den skjutning som inträffat, hon berättar också allmänt om hur tryggt det är i Borlänge.

Trygghetsmätningen

Trygghetsmätningen är ett forsknings- och utvecklingssamarbete tillsammans med polisregion Bergslagen och Örebro Universitet. Fyra planerade trygghetsmätningar kommer att ske årligen 2022-2025.

I Borlänge skickas enkäten ut till 1 800 slumpvis utvalda personer mellan 16-85 år.

Enkäten omfattar 28 frågor och frågorna utgår från bedömningar om situationen i det egna bostadsområdet

64 procent svarade 2022. 57 procent svarade 2023.

Källa: Polisen/Borlänge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.