Följ med till bilklubben Coppermine Cruisers i Falun där ordförande, Peder Flygdt, är bekymrad över den minskande föryngringen och engagemanget inom klubben.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från 100 engagerade medlemmar till sex eller sju: ”Önskar att klubben kunde locka yngre förmågor” – hör Peder Flygt om läget i motorklubben och Robin EK om varför ungdomar inte engagerar sig. Foto: Johan Lundahl/SVT

Brist på engagemang hotar bilträffarna i Dalarna – ”Riktiga raggarna dog ut på 80-talet”

Uppdaterad
Publicerad

Motorklubbarna har svårt att rekrytera unga krafter. Classic Car Week som inleds i Rättvik idag sliter med att hitta yngre som vill engagera sig och i veckan blev årets veteranbilscruising i Falun istället en spontancruising i brist på frivilliga. Coppermine Cruisers ordförande Peder Flygt är bekymrad för klubbens framtid.

– Att ta steget från att bara köra epatraktor till att göra det här ideella, är det få ungdomar som vill hänga med på.

Arrangören för den stora bilveckan i Rättvik, Classic Car Week som inleds på fredagen bekräftar bilden:

Classic Car week

– Det är väldigt svårt att få unga att engagera sig ideellt. Vi ser problemet i hela landet, och vi håller på att fundera på hur vi ska kunna ändra på det.

Mer aktiviteter förr

Coppermine cruisers I Falun välkomnar alla med bilintresse. De har arrangerat veteranbilscruising i Falun de senaste 24 åren, men har i år inte resurser eller tillräckligt med folk som kan ställa upp. Förr arrangerades även streetrace ett par gånger om året, men inte heller det mäktar de få kvarvarande medlemmarna i klubben med.

Men Peder Flygt ser ökningen av epatraktorer som en stor potential för Coppermine Cruisers framtid.

– Det ser ut som att det finns ett genuint intresse som håller på att växa till sig, säger han – men medger att han inte förstår allt den yngre generationens ”raggare” tar sig för.

Olika syn på ”raggarlivet”

Enligt 22-årige Robin Ek från Ludvika som deltar i spontancruisingen i Falun, så har de äldre en helt annan syn på cruising än ungdomar.

– Jag tror att det finns ungdomar som vill engagera sig men de känner sig inte välkomna. De känner sig uttittade av gubbarna istället, säger Robin Ek.

Peder Flygt funderar på olikheterna mellan generationerna

– Jag fattar de som satsar på ljudanläggningar för att kunna mäta sig med varandra. De som förstör sina bilar, hoppar på taken och sånt, det fattar jag inte. Men mina föräldrar förstod inte heller allt jag höll på med när jag var ung, sägerhan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Classic Car week

Mer i ämnet