Hur gör du för att hålla nere matkostnaderna?
Pirre • Vi har slutat att köpa annat som inte är mat eller medicin. När det gäller mat, så har vi slopat godis, glass, kakor, kex, läsk, juice, en del mjölkprodukter, en del pålägg. Vi köper kött när det är billigare erbjudande, mer frysta grönsaker men frukt köper vi oförändrad. Vi kastar ingen mat utan använder överbliven mat till andra måltider eller gör en buffé. Vi handlar maten online och sedan hämtar, eftersom så kan man se exakt hur mycket man expenderar och vi handlar med en och en halv till två veckors mellanrum. Vi är en familj på 6 och har lyckats att dra ner matkostnaderna till 8000kr i månaden.
Anna • Vi har hållit samma matbudget i flera år, trots inflation. Skillnaden nu är att vi planerar våra inköp mer noga och väljer vad vi ska äta utifrån vad som är billigt/kampanj istället för vad vi är sugna på rent spontant. Köper mycket av sånt som säljs till bra pris och fryser in. Har två frysar.
Väljer oftare bort färska grönsaker och äter istället frysta eller baljväxter. Väljer också bort nötkött till stor del, köper bara det till nedsatt pris på kort datum. Köper annars fläskkött och äter också mycket vego lagat från grunden. Det måste inte vara dyrare nu att äta bara man tänker till och väljer lite annorlunda än tidigare.
Gina • Vi har Coop Willys Maxi och Citygross i vårt närområde, handlar nästan uteslutande erbjudande, en affär med frukt o grönt, betydligt billigare än någon av de vanliga butikerna, vi behöver pga makens sjukdom mycket grädde och smör, och jag handlar ca 1 gång ,ibland varannan vecka , vi saknar inte något trots pension, t e x köp med lång hållbarhet i flera antal, oftast räcker det till nästa erbjudande gina
Eva • Sen tidigt 00-tal handlar jag efter lista på reklambladens erbjudanden som blir meny, köper på röd lapp med kort datum på så vis får vi omväxling och lägre kostnader. Nu är det skillnad många erbjudanden säljer slut direkt, röda lappar är det också hård konkurrens om ser jag i våra butiker - på gott och ont 😀
Lagar dubvel varmrätt till fredag blir matlåda måndag, lagar dubbel lördag till tisdag och söndag till onsdag och kokar soppa på onsdag till torsdag - hela veckan på 3+1 tillagningstillfälle 😀 ekonomi i tid med.
Bakar ofta eget bröd. Lagar mycket i microvågsugnen, det finns numera många kärl som bl a tryckkokare, ångkokare och stekgrill från Tupperware som ger ekonomi i tid och inga dyra spis/ugnskostnader för el i jämförelse med microns elförbrukning.
Katching 👍
Marianne andersson • Hej nu är frukten billig passa på o köp hem päron vindruvor clementiner äpplen samt en del grönsaker där jag bor finns bara en affär det är Ica finns det kött till extrapris så köper jag det inte annars frukten håller sig i kylskåpet minst en månad, man kan inte ligga o köra runt bensinen kostar ju också slitage på bilen gör som jag samlar ihop några personer tex 4 personer o åk in till stan o handla i de större butikerna någon gång i månaden den personen som kör bjuder vi alltid på middag eller eftermiddagsfika.jag är pensionär o lever gott
Annika • Undertian.com
e min ledstjärna!
Äter nästan helt vegankost,
enda undantaget är ägg, mjölk och grädde
vid enstaka tillfällen
Röda linser och kikärter är billigt.
Lagar mkt soppor och grytor.
Utnyttjar alla rabatter till max, särskilt på produkter som håller länge,
sparade 225 kr på att handla kryddor för 15 kr/burk
Nu behöver kryddor inte köpas
på ca två år
Gul lök och potatis är billigt,
fryst hackad spenat är också billigt
Till gryt o sopp"bas"
använder jag krossade tomater
och kokosmjölk
Rapsolja köptes in en stor dunk
på rea
Likaså en säck
med 10 kg röda linser
Inget slängs!!
2 dl potatismos,
blir pålägg på mackan, nästa dag
Halvfabrikat, godis, kakor m m handlas inte hem
Min totalkostnad för mat inklusive lunch är 40-50 kr/dag
Marie L • Vi har bara en normalstor tomt på landet, men vi är nästan helt självförsörjande på mat. Har höns och bin. Odlar mycket grönsaker, frukt och bär. (Säljer överskottet till grannarna). Plockar svamp och bär i skogen och fiskar i sjön. Konserverar, torkar och fryser in. Bakar eget bröd. Kastar ingen mat.
Annso • Jag planerar mina inköp i 3 dagars block när jag ska göra veckomenyer -jag handlar för tre dagar vilket gör att mitt matsvinn blir nästan 0- jag går igenom frys och kyl varje vecka för att inventera vad som finns - jag läser och ser vilka erbjudanden som är för veckan - jag köper ofta ”är snart” varor som jag fryser in direkt.
Vi när 2 i huset men barnen kommer ofta hem å äter ändå - hela vår matbudget inkl hygienprodukter ligger på ca 5000kr/mån
Lara73 • Jag har absolut inte slutat köpa frukt, grönsaker och bär. Handlar efter säsong, och köper frysta bär och grönsaker som komplement. Men passar även på när det är extra pris på grönsaker ,frukt och bär och fryser in, förväller ,syrar osv. Ärligt så förstår inte jag varför man inte fryser in, förväller, syrar,torkar ,lägger in färskvaror? Bönor, linser, nötter, frön ,tomater är så bra på burk ..ratar självklart färska tomater, gurka då det är absolut INTE säsong. Lär er handla efter säsong.