• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

en kvinna håller i en väst som det står ”CIP” på, en annan kvinna tar upp en brandsläckare ur en ryggsäck

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad gör en CIP, vem kan bli ”cippare” och vilken utbildning får man? – Elisabeth Myregrund på Brandskyddsföreningen och Mia Ek, CIP i Södermanland, svarar. Foto: Alfred Olhans/SVT

Civila insatspersoner införs i Dalarna – ska hjälpa innan räddningstjänsten hinner fram

Publicerad

Vid en brand, en trafikolycka eller ett sjukdomsfall kan det ta tid innan den första blåljusinsatsen hinner fram. Därför skapas nu ett nätverk av frivilliga i Dalarna som kan rycka ut och göra snabba insatser när minuterna är avgörande.

600 privatpersoner i Dalarna ska värvas som så kallade civila insatspersoner, CIP, innan slutet av 2025. Målet är att det ska finnas 2 000 vid år 2030.

Konceptet har redan funnits i några år i vissa delar av landet i Brandskyddsföreningens regi, men nu ska satsningen etableras nationellt så att alla får samma utbildning och kan larmas centralt från SOS Alarm via en app, baserat på nuvarande position.

Utbildningar startar i höst

I september börjar instruktörer utbildas till satsningen och det går redan nu att göra en intresseanmälan.

– Det är över 100 personer som har anmält sig här i Dalarna redan innan vi har börjat marknadsföra oss ordentligt. Så det visar på ett intresse, säger Eliot Lundby Wieslander som är ansvarig för den nationella samordningen.

Här är beredskapsväskan som de utbildade ”cipparna” får med sig – se klippet nedan:

Mia Ek, en kvinna i varseljacka visar upp en röd väska.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mia Ek, som redan haft funktionen i Sörmland i några år, visar vad som finns i väskan som ”cipparna” bär med sig vad som finns i beredskapsväskan de frivilliga får efter utbildningen. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.