Dagen efter omvalet – så ser politikerna på framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ett jämt omval i Falun, inget av blocken fick egen majoritet. Och nu är det dags för kommunpolitikerna att sätta sig vid förhandlingsbordet och komma fram till hur Falun ska regeras.

Det väntas bli hårda politiska förhandlingar efter omvalet i Falun, eftersom resultatet visar att inget av blocken fått egen majoritet.

Mandatfördelningen ligger på 28 till alliansblocket med Falupartiet och 27 till de rödgröna.

Omvalet i Falu kommun

– Det har gått bra för oss och för vänstern. Sedan varför det är exakt på det sättet är svårt att säga. Falun har av tradition lite växlande majoriteter, men alliansblocket är större än det rödgröna även om det inte är någon stor skillnad, säger Joakim Storck (C) om det jämna resultatet.

Centerpartiet ökade mest

Det preliminära valresultatet visar att Socialdemokraterna står kvar på ungefär samma resultat som efter valet 2018, medan Moderaterna backar mest av alla partier. Centerpartiet å sin sida ökar mest, med 2,2 procentenheter och kan ses som en av valets vinnare.

Lågt valdeltagande

I höstas röstade lite drygt 86 procent i Falun. Den här gången låg valdeltagandet på knappt 60 procent.

Starta klippet ovan för att höra hur Jonas Lennerthson (S), Mats Dahlberg (M) och Joakim Storck (C) vill att Falun ska styras framöver.

Här är det preliminära valresultatet

V 10,8 (+1,8)

S 27,1 (-0,1)

MP 4,3 (-0,6)

C 17,0 (+2,2)

L 3,6 (-1,8)

M 20,1 (-1,9)

KD 5,5 (+1,4)

SD 9,2 (-0,5)

FAP 2,2  (-0,5)

Siffran inom parentes är jämfört med valet 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omvalet i Falu kommun

Mer i ämnet