”Om en sköterska ringer och säger att Kalle har någonting, då vet jag vem Kalle är för jag träffade honom veckan innan”, säger Nadja Schuten Huitink. Foto: TT/Nadja Anne Marina Huitink

Läkare i Dalarna: ”Öka patientsäkerheten med ökad läkarnärvaro på äldreboenden”

Uppdaterad
Publicerad

I flera regioner, däribland Dalarna, saknas regelbunden kontakt mellan läkare och äldre patienter. Vissa regioner har minimum-tider som läkare spenderar på äldreboende varje vecka, men i Dalarna saknas det.

– Jag tror vi kan öka patientsäkerheten genom att öka läkarnärvaron på äldreboenden, säger distriktsläkaren Nadja Schuten Huitink.

Skillnaderna är stora i landet när det gäller hur ofta läkarna besöker äldreboenden. Och i de flesta av landets regioner saknas helt garantitider, visar SVT:s granskning. Det är därmed upp till varje vårdcentral hur mycket tid de vill lägga på de äldre.

– Sedan är det alltid risk när man säger minimumnivå att det inte är samma sak som vad som är önskvärt. Men det är viktigt att vi tar fram en nivå som ligger klart högre än dagens antal timmar för att kunna garantera en bra vård till de äldre, säger Nadja Schuten Huitink, facklig representant och distriktsläkare på Svärdsjö vårdcentral.

Läkarbrist i äldreomsorg

Fler timmar på boendet

Nadja jobbar som distriktsläkare och är knuten till ett särskilt boende i Enviken. 

– Det är nästan synd att det behövdes en kris för att det skulle bli så tydligt, vi har sagt det här länge men ingen har hört det, säger Nadja som menar att bättre vård kan ges om patienterna får en fast doktor som ser över just deras vårdbehov.

Samtal som inte hinns med

Det är flera delar av läkarvården på äldre- och särskilda boenden som behöver just mer tid. Och mycket handlar om att knyta an till patienten för att få en bättre vård.

– Sådana samtal hinner man oftast inte med. På de timmar man har hinner man oftast bara med det akuta, säger Nadja Schuten Huitink.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läkarbrist i äldreomsorg

Mer i ämnet