Den vänstra sektionen visar Lieve Norell som håller barnet Vilja i famnen. Den högra sektionen visar orkestern i bakgrunden, och ett litet barn i förgrunden som pekar mot orkestern.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videoklippet för att se bebiskonserten, vad de besökande familjerna tyckte och vilket instrument dirigenten satsade lite extra på: ”Barn gillar det visuella”. Foto: Alfred Olhans

Dalasinfoniettan ordnade bebiskonsert i Falun: ”Succé – ingen i publiken grät”

Uppdaterad
Publicerad

Hur låter en konsert med bebisar som målgrupp? Den utmaningen antog symfoniorkestern Dalasinfoniettan i Falun, som bjöd in till två föreställningar med klassisk musik.

– Vi fick inspiration från andra orkestrar som har gjort likadant, och våra två konserter sålde slut på 15 minuter. Så nästa år tänker vi nog sätta in fler föreställningar, säger producenten Anders Norén.

Väluppfostrade åskådare

Publiken bestående av små barn och deras föräldrar satt bekvämt på kuddar framför scengolvet, men det var inget som hindrade vissa barn från att krypa fram till de 28 musikerna.

– Vilken succé, ingen i publiken grät! Man är ju rädd för att om ett barn börjar gråta kan det sprida sig som en kedjeeffekt, men barnen skötte sig jättebra, konstaterar Anders Norén med ett stort leende.

Lugna stycken i fokus

Repertoaren bestod av klassisk musik skriven för barn, till exempel ett verk baserat på fyra brittiska barnvisor.

– Det går nog att spela nästan vad som helst, så länge det inte är för tonstarkt så att det skadar barnens hörsel, tror dirigenten Jerker Johansson.

I videoklippet visar dirigenten vilket instrument han tror att barnen uppskattade mest, och så får du se vad familjerna tyckte om konceptet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.