Mats Erik Olofsson är vd för Borlänge energi och elledningar som står på en åker.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
El motsvarande tre Borlänge – så mycket kräver datacentret som nu ska byggas vid det nedlagda pappersbruket i Kvarnsveden. Hör Mats-Erik Olofsson, vd för Borlänge energi, om hur elen ska räcka till. Foto: Johan Lundahl/SVT

Datacenter för AI-utveckling drar lika mycket el som tre Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Borlänge Energi arbetar nu med att säkerställa att de finns el till den energikrävande verksamheten som datacentret i Kvarnsveden kommer att kräva.

– Jag tycker att det här är enormt positivt nu när Northvolt tyvärr avbrutit sin verksamhet, säger Mats-Erik Olofsson, vd för Borlänge energi.

Borlänge energi har, tillsammans med nätleverantören Ellevio, säkerställt att datacentret får en installerad kapacitet på 240 megawatt. Det motsvarar energiförbrukningen som Kvarnsvedens pappersbruk krävde.

Förbereder för utökad effekt

Men datacentret har redan flaggat för att de framöver vill att det ska finnas möjlighet till utbyggnad till 360 megawatt.

– Det här kommer innebära en bra affär för vår del, absolut. Platsen är byggd för stora effekter så det vore bra om det kommer fler som vill etablera sig på platsen, säger Mats-Erik Olofsson.

Viktigt samarbete

För att det ska vara möjligt att öka effekten till platsen krävs det att stamnät och regionnät byggs ut, men även ett ökat samarbete med flera aktörer menar Mats-Erik.

– Vi har ett långtgående och fördjupat samarbete med Falu energi och vatten och nätleverantören redan, så det krävs flera aktörer för att göra detta möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.