En man står framför en powerpointpresentation.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Arbetstillfällen och industriområde – hör kommunalrådet efter beskedet om företagsetableringen. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Ecodatacenter flyttar in på Northvolts industritomt

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Ecodatacenter etablerar sig på industritomten i Borlänge som skulle ha använts till Northvolts nu nedlagda batterisatsning. Det meddelar nu Borlänge kommun.

– Det är ett lokalt företag med gott anseende, som arbetar med lokala leverantörer och schysta arbetsförhållanden, säger Erik Nises (S), kommunstyrelsens ordförande i Borlänge.

Det var i juni i år som Northvolt drog sig ur satsningen på en batterifabrik i Kvarnsveden i Borlänge.

Northvolt i Borlänge

– Genom Ecodatacenters etablering av sin elintensiva verksamhet skapar vi också möjligheter för fortsatta investeringar i regionnätet. Det är positivt för utvecklingen i hela Dalarna, säger Erik Nises.

Kommunen köper och säljer vidare

Enligt Erik Nises kommer den nya affären att genomföras i två steg, om den godkänns på tisdagens kommunfullmäktige.

Det kommunala bolaget Hushagen AB köper industriområdet för 500 miljoner kronor. Planen är sedan att sälja vidare en tredjedel av tomten till datacenterföretaget för 400 miljoner. Det innebär att kommunen kommer att behålla 40 hektar industrimark, som är tänkt att användas för framtida företagsetableringar.

Northvolts satsning i Borlänge var tänkt att skapa runt 1 000 arbetstillfällen – i klippet ovan hör du hur många jobb den nya satsningen kan bidra med.

På kartan visas hur industriområdet i Kvarnsveden kommer att delas upp mellan det kommunala fastighetsbolaget Hushagen och företaget Ecodatacenter. Foto: Borlänge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northvolt i Borlänge

Mer i ämnet