man som står framför byggnad, sladdar som kopplas in i dator

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Chattbottar och läkemedelsforskning – se Mike Mattacola på Coreweaver berätta vilken AI-teknologi som ska drivas från datacentret. Dessutom förklarar han varför de vill etablera sig i Falun och hur mycket effekt anläggningen kan använda. Foto: Alfred Olhans/SVT, pressmaterial från EcoDataCenter

En av Europas kraftfullaste AI-datorer byggs i Falun – investering på åtta miljarder kronor

Uppdaterad
Publicerad

Under 2025 kommer byggandet av en av Europas kraftfullaste dator att påbörjas i Falun. Den kommer att ta upp en yta stor som en fotbollsplan och ska ge Europa datakapacitet för att bättre hävda sig i den snabba AI-utvecklingen, enligt företaget Ecodatacenter.

Superdatorn med moderna Nvidia-chip ska byggas i en av de nya datorcenterhallarna som byggs på Ecodatacenters område på Ingarvet i Falun. Bakom investeringen ligger Coreweave, ett bolag som tillhandahåller AI-infrastruktur.

Satsningen: Åtta miljarder kronor

Förhoppningen är att konstruktionen av datorn ska komma igång under första kvartalet 2025 och investeringen från Coreweave ligger på runt sju miljarder kronor. Med kostnaden för datacentret som ska husera tekniken hamnar den totala kostnaden på åtta miljarder kronor.

AI

– En sådan här investering gör att extra fokus sätts på Falun och hela regionen. Det är klart att det här är en jättegrej och en möjliggörare för vår framtida tillväxt, säger John Wernvik, marknad- och kommunikationschef på Ecodatacenter.

12-15 arbetstillfällen

I nuläget arbetar ungefär 350 personer med att färdigställa de nya datacentren i Falun.

– Till en början är det 12-15 personer som kommer att behövas här men allt eftersom har vi möjlighet att utöka det antalet. De kommer mestadels arbeta här på plats. En superdator av den här storleken kräver en del underhåll så vi måste finnas nära den tekniska utrustningen, säger Mike Mattacola, affärsområdeschef på Coreweave.

Professorn: En pusselbit – men Europa ligger efter

Enligt Kenneth Carling, professor i mikrodataanalys vid Högskolan Dalarna, ligger Europa efter inom AI-utvecklingen mycket på grund av låg innovationsförmåga i de europeiska länderna, men Sverige ligger i framkant.

– Det här kan bli en pusselbit men just datakapacitet är inte den enda flaskhalsen för att få Europa att gå i bräschen, säger Kenneth Carling.

Att tekniken hamnar i Falun och Sverige är naturligt, menar Kenneth Carling, med tanke på våra relativt låga elpriser. Ett datacenter i den här storleken kräver stora mängder energi.

– En indirekt effekt av det här kan bli vår region dyker upp på innovationsföretagens radar när de funderar på var de ska satsa och verka. Det kan också attrahera personer som i sin tur kan skapa något i anslutning till det här, säger Kenneth Carling.

SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén står på nyhetsredaktionen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad säger AI om utvecklingen? SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén förklarar varför superdatorer som den i Falun är viktiga. Foto: Markus Aamisepp / SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI

Mer i ämnet