man som intervjuas och ler mot kameran, bild på ställverk i Falun

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se elnätschefen Markus Åkerberg berätta vem som har fått betala för utbyggnationen av elnätet till datacentret, och om företaget har fått elnätsavgiften rabatterad på något sätt. Foto: Alfred Olhans/SVT

Nya datacentrets maxkapacitet: Kan dra nästan lika mycket el som hela Falun en kall vinterdag

Uppdaterad
Publicerad

Falu Energi och Vatten har förberett så att Ecodatacenter på Ingarvet i Falun kan använda upp till 80 megawatt effekt för sina serverhallar. Det är nästan lika mycket som en hel mindre stad förbrukar när elanvändningen är som störst.

Markus Åkerberg, elnätschef på Falu Energi och Vatten, förklarar att hela Faluns effektuttag på vintern kan komma upp i cirka 100 megawatt samtidigt.

– Det finns ingen risk för att vi inte kommer att kunna försörja faluborna med el. Tvärtom så är Falun ett relativt bra område för en sådan här etablering. Varma sommardagar produceras det mer än vad som förbrukas, så då är det bra med den här ”baslasten” som kommer från datacentret, säger han och fortsätter:

– I förlängningen kan det innebära att vi kommer att kunna integrera mer elproduktion i Dalarna än vad som är möjligt idag.

Extra anläggning finns som backup

I anslutning till datacentret har det byggts två likadana matningsstationer kapabla att försörja anläggningen med 80 megawatt vardera, ifall den ena matningen skulle försvinna av någon anledning.

Verksamheten inte fulldimensionerad än

John Wernvik som är kommunikationsansvarig på Ecodatacenter vill betona att verksamheten inte är utbyggd så att de behöver använda alla de 80 megawatten än.

– Sen ligger man inte alltid på full effekt, det beror på kundernas aktiviteter hur mycket effekt som används. Över tid kommer vi ligga på 60-70% beläggning av installerad effekt, förklarar Wernvik.

I videoklippet får du se vem som har betalat för datacentrets elnätsanslutningar och om datacentret har fått någon särskild elnätsrabatt för att komma just till Falun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.