reportern och en intervjuperson pratar med varandra, en hand som håller i pellets

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se mer om vilken koppling som finns mellan träpellets och datacentrets aktivitet i Falun. Foto: Johan Lindgren/SVT, Gerald Herbert/AP/TT

Så används spillvärmen från superdatorerna i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Ett datacenter stort som flera fotbollsplaner på Ingarvet i Falun genererar mycket värme när datorerna gör sina beräkningar. Den värmen ska samhället kunna dra nytta av på olika sätt.

Kraftvärmeverket Västermalmsverket ligger granne med det nya och expanderande datacentret – därför har de fått igång ett utbyte med Falu Energi och Vattens (FEV) anläggning i Falun.

Än så länge ingen fjärrvärme

Det har uttalats ambitioner om att värmen ska föras in i fjärrvärmenätet för att värma upp bostäder, men den idén är än så länge bara på utvecklingsstadiet.

– Vattnet som vi skickar ut och vattnet som används i fjärrvärmenätet håller alltför olika temperaturer, så det har hittills inte varit möjligt, förklarar John Wernvik som är kommunikationsansvarig på Ecodatacenter.

Vill försörja ny stadsdel med värme

Men företaget har inte slutat att dra i den tråden tillsammans med Falu Energi och Vatten.

– Den nya generationens fjärrvärmenät kan medföra andra möjligheter. Vi har redan lagt rör och byggt infrastruktur med målet att kunna värma upp det nya bostadsområdet Born som ska byggas (i närheten på andra sidan om E16 i Falun, reds. anm.), berättar Wernvik.

I videoklippet ser du vad värmen används till idag, och vilka tänkbara användningsområden företagets vd visualiserar för framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.