En man i blå skjorta

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Gemene man är inne i ett datacenter 40 gånger om dagen – fast man vet inte om det” – hör företagets vd om etableringen i Borlänge. Foto: Greta Hansson Vikström/SVT

Dataföretagets mål: Dalarna ska bli världsledande AI-kluster

Uppdaterad
Publicerad

Med siktet inställt på att bygga upp ett AI-kluster i Dalarna ska företaget Ecodatacenter nu etablera sig i Borlänge.

– Det håller på att bli ett av de ledande AI-klustrena i världen just nu med det vi har i Falun och nu adderar vi Borlänge till det, säger företagets vd Peter Michelson.

Nu står det klart att datacenterföretaget etablerar sig i Kvarnsveden där Northvolt skulle ha startat batterifabrik.

Företaget köper en tredjedel av industriområdet av Borlänge kommun för 400 miljoner kronor och har samtidigt åtagit sig att under kommande år delfinansiera infrastrukturinvesteringar på och runt området med 75 miljoner kronor.

AI i Dalarna

– Sedan starten i Falun har vi försökt bygga ett företag som använder Dalarnas styrkor för att bli världsledande i vår bransch. Det känns helt rätt att fortsätta vår resa i Borlänge, säger Peter Michelson.

I videon: ”Gemene man är inne i ett datacenter 40 gånger om dagen – fast man vet inte om det” – hör företagets vd om etableringen i Borlänge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

AI i Dalarna

Mer i ämnet